Γερμανικός Τύπος για Μέση Ανατολή: Ο πλανήτης παρακολουθεί ανήμπορος την τραγωδία

Γερμανικός Τύπος για Μέση Ανατολή: Ο πλανήτης παρακολουθεί ανήμπορος την τραγωδία
HEBRON, WEST BANK - OCTOBER 01: Many rockets, fired from Iran, are seen over Jerusalem from Hebron, West Bank on October 01, 2024. The Israeli army announced that missiles were fired from Iran towards Israel and sirens were heard across the country, especially in Tel Aviv. Wisam Hashlamoun / Anadolu (Photo by Wisam Hashlamoun / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο το Ιράν επιτέθηκε με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ απείλησε με τη σειρά του με αντίποινα, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιρανική πυραυλική επίθεση ως ένα μεγάλο λάθος. […] Το Ιράν θα πάρει σύντομα ένα οδυνηρό μάθημα, όπως συνέβη και με τους εχθρούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο και αλλού», μεταδίδει η WELT για τα όσα δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την επίθεση.

«Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε επίσης την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. […] Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση, καθώς παρασύρει την περιοχή βαθύτερα στην άβυσσο”, έγραψε η Γερμανίδα πολιτικός στο X, τονίζοντας επιπλέον πως το Ιράν “είχε λάβει ξεκάθαρη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας επικίνδυνης κλιμάκωσης”».

Η tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει από την πλευρά της επί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή πως «ο ευφημισμός περί “περιορισμένης χερσαίας επίθεσης” αναφορικά με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο είναι τόσο άτοπος όσο η φράση “ειδική επιχείρηση” σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία: και στις δύο περιπτώσεις αποκρύπτεται το γεγονός ότι παραβιάζονται κρατικά σύνορα, πως πρόκειται δηλαδή για εισβολή σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1982 το Ισραήλ είχε κάνει και πάλι μία “περιορισμένη” προέλαση στον Λίβανο και λίγο αργότερα τα ισραηλινά στρατεύματα βρέθηκαν στη Βηρυτό. Τότε το ζήτημα ήταν η διάλυση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Και από τη λιβανέζικη αντίσταση γεννήθηκε μεταξύ άλλων η Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ πολεμάει στον Λίβανο ενάντια σε μία οργάνωση, η οποία δεν θα είχε προκύψει καν υπό την παρούσα μορφή της, εάν το Ισραήλ δεν είχε διεξάγει πόλεμο στον Λίβανο».

Σήμερα «η Χεζμπολάχ και η Χαμάς θα κατέστρεφαν το Ισραήλ εντελώς, εάν τους δινόταν η ευκαιρία. Επομένως, το Ισραήλ βλέπει την επιβίωσή του ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την καταστροφή τους και αποδέχεται τουλάχιστον το ενδεχόμενο να καταστραφεί η Παλαιστίνη και ο Λίβανος», παρατηρεί η taz.

Μετά και την άμεση εμπλοκή του Ιράν είναι προφανές πλέον πως «ο πόλεμος έχει ξεφύγει προ πολλού. […] Η παραφροσύνη επικρατεί. Και η υφήλιος παρακολουθεί ανήμπορη μία τραγωδία, […] της οποίας το τέλος είναι αβέβαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com