Γερμανικός Τύπος για πυρκαγιές σε Ελλάδα- Μεσόγειο: Τα χειρότερα έρχονται;

Γερμανικός Τύπος για πυρκαγιές σε Ελλάδα- Μεσόγειο: Τα χειρότερα έρχονται;
Πυκνοί καπνοί διακρίνονται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στον οικισμό Δροσοπηγή, Αθήνα, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πυρκαγιές που πλήττουν τη Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα αλλά και η τουρκική οικονομία που «καίγεται» μαζί με τα δάση στον σημερινό γερμανικό Τύπο.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και σήμερα στον γερμανικό Τύπο. Οι Γερμανοί αγαπούν την αρχαία Ολυμπία και γι’ αυτό αρκετές οι αναφορές. Ενδεικτικά το Spiegel στην ιστοσελίδα του γράφει: «Η αρχαία Ολυμπία ΄σώθηκε προς το παρόν΄. Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Υπάρχουν κάποια θετικά νέα από την Ελλάδα όμως ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας προειδοποιεί: Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας».

Παρόμοιο και το δημοσίευμα της Rheinische Post «Οι άνθρωποι στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία μάχονται απεγνωσμένα ενάντια στις νέες πυρκαγιές. Στην Ελλάδα όμως οι μετεωρολόγοι συμφωνούν, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και στην Ιταλία υπάρχουν ολοένα και περισσότερα σημάδια ότι άνθρωποι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη φωτιά σε τέσσερα σημεία».

Ελλάδα, Τουρκία αλλά και Μαυροβούνιο και Κροατία

Tο δημοσιογραφικό δίκτυο RND αναφέρει πως στην Τουρκία το Ραδιοτηλεπτικό Συμβούλιο απειλεί με ποινές όσα ΜΜΕ δείχνουν δάση που καίγονται και ανθρώπους που τρέχουν να σωθούν γιατί διασπείρουν τον πανικό, “Στην Ελλάδα για τους περισσότερους πολιτικούς και ειδικούς ένα πράγμα είναι σαφές: ο καύσωνας και οι καταιγίδες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για την κακή ποιότητα του αέρα και τα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων. Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Πέμπτη δείχνουν τα τεράστια σύννεφα καπνού πάνω από την ανατολική Μεσόγειο. Ένα σύννεφο καπνού μετακινείται από τη Σικελία μέσω της νότιας Ιταλίας και της Αδριατικής στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Περισσότερα σύννεφα καπνού απλώνονται πάνω από την Ελλάδα σε όλο το Αιγαίο προς τα νότια. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη καπνού προέρχεται από τις πυρκαγιές στη νότια Τουρκία. Τα σύννεφα κινούνται σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.”

«Και η οικονομία καίγεται» στην Τουρκία

«Και η οικονομία καίγεται» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στην Τουρκία. Η εφημερίδα γράφει: «Όποιος δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή έχει χάσει έτσι κι αλλιώς. Αλλά τα κράτη που το παίρνουν σοβαρά πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα και να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους τους όσο και την οικονομία. Πάρτε ως παράδειγμα την Τουρκία: Η αναδυόμενη αυτή οικονομία, που μαστίζεται καθημερινά από εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις, δεν έχει την πολυτέλεια να εκθέσει τις εγχώριες ξενοδοχειακές της εγκαταστάσεις σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου. Όμως ούτε ο Ερντογάν ούτε κανένας άλλος μπορεί να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Το γεγονός ότι η Τουρκία – διπλάσια από τη Γερμανία και με πυκνά δάση – δεν διαθέτει ούτε καν λειτουργική μονάδα πυρόσβεσης, είναι κάτι παραπάνω από αμέλεια όσον αφορά την επιβίωση ανθρώπων και ζώων καθώς και την εύθραυστη οικονομία. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αρκετή. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και να προστατεύσουν την εγχώρια οικονομία από αυτήν. Ειδικότερα, οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να προστατεύονται από τέτοιους κινδύνους. Οι οικονομίες τους είναι πιο ευπρόσβλητες, οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος και οι παραθεριστές βρίσκουν άλλο προορισμό. Αυτό βλάπτει τα αναδυόμενα κράτη. Τα αντιπλημμυρικά έργα ή τα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι ακριβά, αλλά η ζημιά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Πηγή: Deutsche Welle