Γερμανικός Τύπος: Τα φιλόδοξα σχέδια Μητσοτάκη και τα ανοικτά ζητήματα

Γερμανικός Τύπος: Τα φιλόδοξα σχέδια Μητσοτάκη και τα ανοικτά ζητήματα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Κάθε υπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με το άρθρο «Η εξυγίανση των τραπεζών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη».

«Μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, την οποία τορπίλισε και παρεμπόδισε συστηματικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το κλείσιμο αυτού του σημαντικού επενδυτικού κεφαλαίου είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης. Η δεύτερη είναι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η τρίτη τα κόκκινα δάνεια» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Τα φιλόδοξα σχέδια Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με το άρθρο «ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένα από τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το 45,2% των απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών είτε δεν εξυπηρετούνται, είτε κινδυνεύει η εξυπηρέτησή τους. Ο υπ. Οικονομικών θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων που ανέβαλε συνεχώς ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η εξυγίανση των τραπεζών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη».

«Την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα»

Η Neue Zürcher Zeitung σημειώνει από την πλευρά της πως «την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα», προσθέτοντας πως «τα χειρότερα πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια για την Ελλάδα από οικονομικής άποψης».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως θέλει περισσότερα. Κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη και ότι η χώρα θα αφήσει μια για πάντα πίσω της την κρίση. Όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο. Μέχρι σήμερα οι δανειστές ούτε που θέλουν να ακούσουν για αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζει πολύ καλά ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις της και εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν και μετά θα είναι σε θέση να ζητήσει ελαφρύνσεις. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τοποθετούνται, κατά συνέπεια, μετά την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2020 και την ανάληψη καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.

«Ο νέος πρωθυπουργός και η επιστροφή των παλιών οικογενειών πολιτικών»

«Επιστροφή των παλιών οικογενειών πολιτικών» διαπιστώνει το Focus, το οποίο παρατηρεί πως «η ελληνική πολιτική είναι οικογενειακή υπόθεση». «Ο νικητής των εκλογών και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια τέτοια οικογένεια πολιτικών, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες. Εκείνος όμως υπόσχεται την πολιτική αλλαγή», γράφει το Focus.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «στην Ελλάδα είτε κυβερνούν οι συντηρητικοί, οπότε ο πρωθυπουργός ονομάζεται Μητσοτάκης ή Καραμανλής, είτε οι Σοσιαλιστές με έναν από τους Παπανδρέου. Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο αντι-Τσίπρας, ως μετα-λαϊκιστής. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν την υπόσχεσή του ότι η Ελλάδα “είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που γύρισε την πλάτη στον λαϊκισμό”».

Το Focus σημειώνει πως «η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «μια από τις πρώτες του αποφάσεις, με ξεχωριστό συμβολισμό, ήταν ότι δεν χρησιμοποιεί τις δύο θωρακισμένες πρωθυπουργικές BMW, αλλά εξακολουθεί να μετακινείται με το παλιό υπηρεσιακό του αυτοκίνητο».

Πηγή: Deutsche Welle