Γεροτζιάφας: Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια- Τι ισχύει με τις θρομβώσεις

Γεροτζιάφας: Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια- Τι ισχύει με τις θρομβώσεις
epa09098185 A health worker holds a vial of AstraZeneca COVID-19 vaccine during a vaccination drive for military personnel in Denpasar, Bali, Indonesia, 26 March 2021. EPA/MADE NAGI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης μίλησε αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τα γενικότερα οφέλη του εμβολιασμού, εξηγώντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τα γενικότερα οφέλη του εμβολιασμού, εξηγώντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται.

«Χθες δημοσιεύτηκε μία πολύ σοβαρή μελέτη από ένα εξειδικευμένο γκρουπ που εξηγεί πώς γίνεται η θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν υπάρχει αυτό που διερευνούσαμε, δηλαδή μια άμεση σχέση, ότι κάποιος κάνει το εμβόλιο και πεθαίνει. Το αν κάποιοι παρουσιάσουν θρόμβωση, αυτό θα είναι ένα ατύχημα σε μια πορεία. Εάν το βρούμε νωρίς το σύνδρομο, έχουμε θεραπείες» εξήγησε ο κ. Γεροτζιάφας αναφορικά με το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca.

 

«Το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου είναι καλό. δεν έχουμε λόγο να πούμε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Χρειάζεται όμως να ενημερώσουμε τους γιατρούς πώς θα καταλάβουν αυτό το σύνδρομο και να κάνουν 2-3 εξετάσεις εκεί που πρέπει, ώστε να αντιμετωπιστεί νωρίς» πρόσθεσε στο ίδιο θέμα, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει οδηγία να μην κάνουν τα εμβόλια όσοι έχουν τα αυτοάνοσα. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται».

«Η Ευρώπη σταματάει να παίρνει εμβόλια της AstraZeneca για λόγους τήρησης των συμφωνιών για την παραγωγή. Υπάρχει διαχείριση ζητημάτων που δεν είναι αμιγώς επιστημονικά. Την ευθύνη την έχουν οι γιατροί, που θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο εμβόλιο θα δώσουν σε κάθε πολίτη» σημείωσε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Οι άνθρωποι που παθαίνουν κορωνοϊό, γύρω στο 17% παθαίνουν φλεβική θρόμβωση, και αντιμετωπίζουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν. Άρα, καθώς, με το εμβόλιο της AstraZeneca η πιθανότητα θρόμβωσης είναι μία στο ένα εκατομμύριο, είναι πολύ πιο ασφαλές να εμβολιαστούμε», είπε ακόμα, σημειώνοντας ότι «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει έλεγχος πριν τον εμβολιασμό. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε φάρμακα αντιπηκτικά, είτε πριν είτε μετά το εμβόλιο».

Μιλώντας τέλος για το θέμα του ακαταδίωκτου της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο κ. Γεροτζιάφας είπε ότι «το θέμα αυτό αφορά τον καθένα που έχει εκφράσει δημόσια τη γνώμη του, για ένα θέμα που κατά πολύ είναι άγνωστο. Κάνουμε μια επιστημονική προσέγγιση, και τα δεδομένα διαφοροποιούνται μέρα με τη μέρα. Άρα αν κάποιος θα επιτεθεί στην επιτροπή και θα θελήσει να λογοδοτήσει, είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα κεκτημένο στην παγκόσμια δικαστική ιστορία που ένας επιστήμονας να πρέπει να λογοδοτήσει για την ανάλυση των δεδομένων που κάνει».