Με μέτρα 1+1+1 θα κλείσει η αξιολόγηση

Με μέτρα 1+1+1 θα κλείσει η αξιολόγηση
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ BRIEFING

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λήψη μέτρων 5,5 δισ. ευρώ - Τί δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το Πάσχα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Τόνισε ότι αν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει ασφαλιστικό και φορολογικό χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, αυτό θα γίνει, αλλά τα χρονοδιαγράμματα δεν θα αλλάξουν.

Στόχος είναι να βρεθεί 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από φορολόγηση και 1% του ΑΕΠ από ένα πακέτο έμμεσων κυρίως φόρων, δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Αναφερόμενη στην πορεία της διαπραγμάτευσης, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα (4 Απριλίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα διάσταση με τους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ απέκλεισε το σενάριο να “σπάσει” η αξιολόγηση, εκτός κι αν η Τρόικα δεν έχει πρόβλημα να αποσυνδέσει κάποιο κομμάτι από την ολοκλήρωσή της, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι το Πάσχα.

Για το προσφυγικό
Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί πλέον μια νόμιμη οδό μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά για τα οποία είναι δεσμευμένη και παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για την παραμονή του κ. Μουζάλα στην κυβέρνηση, είπε ότι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όσον αφορά το πρόσωπο του κ. Μουζάλα η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη.

Το θέμα θα συζητηθεί αμέσως μετά την αποψινή συζήτηση, με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο, και τότε θα ληφθούν αποφάσεις, συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.

Στη Βουλή τις επόμενες μέρες το ν/σ για την προσφυγική κρίση

Μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Με τις προωθούμενες διατάξεις θα ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας ενώ θα προωθείται και η ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Επίσης, θα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και θα ρυθμίζονται και ζητήματα προσωπικού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου και ότι αξιολογεί την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά.

Σε ότι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

Για τη συζήτηση στη Βουλή
Αναφερόμενη στην αποψινή συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ανάλογη» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.