Γεροβασίλη: To 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών
- 24/01/2016, 12:45
- SHARE
Όπως εξηγεί, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ και πολλά ακόμα.
Το 2016 θα είναι χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και της συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.
Όπως εξηγεί, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ, το αναπτυξιακό πλαίσιο, τους συνεταιρισμούς και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Για τις αντιδράσεις σχετικά με το αγροτικό και το ασφαλιστικό, τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους».
Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι «έχει τελειώσει κάθε κουβέντα περί αριστερής παρένθεσης», προσθέτοντας πως «αν κάποιοι, τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας, συνεχίζουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις, καλό θα είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα».
Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, σημειώνει την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης όπως συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
«Οι πολίτες αναγνώρισαν τον αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για την έξοδο από την κρίση, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής»
Ως «ριζοσπαστική μεταβολή με ιστορικές διαστάσεις, η οποία προκάλεσε ρεύμα ελπίδας και σε άλλους λαούς της Ευρώπης», χαρακτηρίζει η Όλγα Γεροβασίλη την προ ενός έτους εκλογή από τους Έλληνες πολίτες της πρώτης κυβέρνησης στην ΕΕ με κορμό την Αριστερά. Τονίζει ότι οι πολίτες «αναγνώρισαν τον αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για την έξοδο από την κρίση, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Ειδικότερα, σε δήλωσή της στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης με κορμό την Αριστερά, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι «μέσα σε συνθήκες έντονα αρνητικών συσχετισμών, καταφέραμε να δώσουμε τα πρώτα δείγματα της πολιτικής μας, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη». Αναφέρει επίσης ότι «οι πολιτικές πρόνοιας για απολυμένους, πτωχά νοικοκυριά και γενικά όσους πολίτες βρέθηκαν στο περιθώριο λόγω των μνημονίων, υπήρξαν το πρώτο μας μέλημα» και προσθέτει ότι «στηρίξαμε την εξίσου πληττόμενη μεσαία τάξη, με ανακουφιστικές ρυθμίσεις για υπερχρεωμένους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα, σε προτεραιότητα παραμένουν δράσεις που βάζουν τέλος στην ασυλία των ισχυρών, όπως πχ η αξιοποίηση λιστών “μαύρου” χρήματος που βρίσκονταν κλειδωμένες στα συρτάρια προηγούμενων υπουργών».
Σημειώνει ότι «παρά λοιπόν τις αντιξοότητες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αναγνώρισαν τον αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για την έξοδο από την κρίση, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», επισημαίνοντας ότι «σε τρεις αναμετρήσεις στην κάλπη, δύο εκλογικές και το Δημοψήφισμα του καλοκαιριού, επιβεβαίωσαν επανειλημμένα την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Σήμερα», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε σε μία ακόμη πιο δύσκολη περίοδο, καθώς δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες και η κοινοτική αλληλεγγύη, σε ένα περιβάλλον τριπλής κρίσης, οικονομικής, προσφυγικής και ασφάλειας, με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά». Αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δημιούργησε ρωγμές και αμφισβητήσεις στις κατεστημένες πολιτικές “προτεσταντικής” λιτότητας» και παραπέμπει στην Πορτογαλία και την Ισπανία όπου κάτι τέτοιο εκφράστηκε και εκλογικά, προσθέτοντας ότι και η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση αντιδρούν σθεναρά στις νεοφιλελεύθερες επιταγές. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «είναι όμως γεγονός ότι φοβικές, μισαλλόδοξες και ακροδεξιές φωνές, υπερισχύουν σε κάποιες άλλες χώρες», για να υπογραμμίσει ότι «έτσι, σε αυτές τις ταραγμένες εποχές, η ανατροπή των συσχετισμών καθίσταται απαίτηση ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης».
Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πάντα και παραμένει στην πρωτοπορία του ιδεώδους της ευρωπαϊκής ενοποίησης με προοδευτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά» και ότι «θα συνεχίσει να δίνει τον ίδιο αγώνα και θα στέκεται απέναντι σε διαλυτικές και υπερσυντηρητικές απόψεις για μία Ευρώπη-φρούριο, μία Ευρώπη-τιμωρό».