Γη και ύδωρ στις ομαδικές απολύσεις αξιώνει το ΔΝΤ
- 21/11/2016, 11:01
- SHARE
Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις – Ποια η στάση της Κομισιόν, τι απαντάει η κυβέρνηση.
Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητεί το ΔΝΤ στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, εμμένοντας στην αύξηση του ισχύοντος σήμερα ορίου με ταυτόχρονη κατάργηση της προέγκρισης που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας. Η ελληνική πλευρά «υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της», ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας, δίνοντας το κλίμα του αδιεξόδου που επικράτησε στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση.
Η κυβέρνηση εμμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κυρίως στην κατίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι δανειστές όμως, και κυρίως το ΔΝΤ, δεν συναινούν και επιμένουν να υπερασπίζονται την απορρύθμιση που εκείνοι επέβαλαν, με αποτέλεσμα την -προς το παρόν τουλάχιστον- σύγκρουση. Όπως αναφέρει το Έθνος, στον χθεσινό διαπραγματευτικό μαραθώνιο «η διαφορά ήταν συχνά εμφανής μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ»… Καθώς λέγεται, το Ταμείο εμφανίστηκε λίγο-πολύ ως μπροστάρης, ενώ οι τεχνοκράτες των Ευρωπαίων δανειστών έμειναν στα… μετόπισθεν.
Στο τραπέζι χθες έπεσε και το μείζον για τους θεσμούς ζήτημα της απεργίας, με το κουαρτέτο να ζητεί αύξηση του χρόνου προειδοποίησης. Ωστόσο «δεν ήταν καλά διαβασμένοι για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο», όπως σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές.
Το «μπρα ντε φερ» αποδεικνύεται σκληρό. Αυτό διεφάνη και από το γεγονός πως η δύσκολη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο κουαρτέτο και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, διήρκεσε χθες τέσσερις ώρες, τουλάχιστον μιάμιση ώρα περισσότερο από το προκαθορισμένο.
«Καμία υποχώρηση στα εργασιακά»
«To ΔΝΤ επιμένει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, ενώ συμπλήρωσε: «θα περάσουμε τη β’ αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά».
Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως πρωτίστως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων.
Επίσης, επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μην θέτει ακραίους όρους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα.
Επισήμανε πως επιδίωξη είναι, στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε τόνισε πως πρόκειται για γνωστές θέσεις του από το 2010, αλλά, εκτίμησε, ότι έχει πλέον αλλάξει το κλίμα καθώς «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα».
«Η ρύθμιση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο πως είναι το πρώτο βήμα γαι να χαλαρώσει το καθεστώς επιτροπείας» κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.