Για 5ο μήνα «παγωμένα» τα επιτόκια στην Τουρκία – Μείωση προς το τέλος του 2024 αναμένουν οι αγορές

Για 5ο μήνα «παγωμένα» τα επιτόκια στην Τουρκία – Μείωση προς το τέλος του 2024 αναμένουν οι αγορές
epa10869303 A man exchanges money at an exchange office in Istanbul, Turkey, 19 September 2023. According to Turkish Statistics Institute (TUIK), the Inflation reached 58.9 percent year-on-year in August in the country, the highest since December 2022. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας άρχισε αυτό που αναμένεται να είναι μια διαρκής πτώση τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 71,6%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της για 5ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο -στο 4,15%-, εν μέσω των προσπαθειών για καταπολέμηση του δυσθεώρητου πληθωρισμού που δοκιμάζει την οικονομία της γειτονικής μας χώρας.

Η νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 50% την Τρίτη, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η τράπεζα αύξησε για τελευταία φορά το επιτόκιο τον Μάρτιο, κατά 500 μονάδες βάσης, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, και έκτοτε παρέμεινε σταθερό, ενώ δεσμεύτηκε να αυστηροποιήσει περισσότερο την πολιτική της εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν, κάτι που επανέλαβε την Τρίτη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας άρχισε αυτό που αναμένεται να είναι μια διαρκής πτώση τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 71,6%. Οι αξιωματούχοι και οι αναλυτές προβλέπουν σταδιακή μείωση στο υπόλοιπο του 2024, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν επίπεδο στο τέλος του έτους γύρω στο 43%.

Σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, και οι 26 οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αυτό το μήνα και δεν θα τα χαλαρώσει μέχρι το επόμενο τρίμηνο. Το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται να μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: