Για ποια επαγγέλματα θα παρατούσε ξανά το πανεπιστήμιο σήμερα ο Μπιλ Γκέιτς
- 07/02/2017, 18:34
- SHARE
Ο πρόεδρος της Microsoft θα εγκατέλειπε τις σπουδές του ξανά για αυτούς τους τρεις μόνο τομείς.
του Στίβεν Γκάντελ
Ο Μπιλ Γκέιτς φέρει τον τίτλο του πιο διάσημου φοιτητή του Χάρβαρντ που δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει τις σπουδές του.
Συγκεκριμένα, το 1975 παράτησε το κορυφαίο πανεπιστήμιο για να ιδρύσει τη Microsoft και να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Κοιτώντας πίσω, ο Γκέιτς λέει ότι ήταν τυχερός που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν το χόμπι του και η μανία του εκείνη την εποχή, όταν τα κομπιούτερ μόλις άρχιζαν να αλλάζουν τον κόσμο.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι σήμερα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παρατούσε τις σπουδές του για να δουλέψει στον κλάδο των υπολογιστών. Και απαντώντας σε μια ερώτηση φοιτητή, προσδιόρισε τρεις κλάδους που ο ίδιος θεωρεί πολλά υποσχόμενους και στους οποίους θα επεδίωκε να κάνει καριέρα εάν ξεκινούσε σήμερα.
1. Τεχνητή νοημοσύνη
Εάν ξεκινούσε σήμερα στην πληροφορική, είπε ο Γκέιτς, το πεδίο που θα επέλεγε είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γκέιτς ανέφερε ως παράδειγμα των δυνατοτήτων του κλάδου την πρόσφατη νίκη του Google DeepMind επί του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο στο Go – ένα παιχνίδι που πολλοί υποστήριζαν ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν θα μπορούσε να μάθει ποτέ.
Ο Γκέιτς αποκάλεσε τη νίκη αυτή «ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη.
2. Ενέργεια
Ο Γκέιτς είπε ότι υπάρχει μια τεράστια και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια που να είναι «αξιόπιστη, φτηνή, και καθαρή».
Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα το σύστημα εκείνο που θα προσφέρει αρκετή ενέργεια η οποία να ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο ίδιος θεωρεί την ενέργεια ως πεδίο ευκαιριών για καινοτόμα μυαλά. «Οι καινοτομίες στην ενέργεια θα είναι σημαντικές» κατέληξε ο Γκέιτς.
3. Βιοτεχνολογία
Ο Μπιλ Γκέιτς επεσήμανε ότι η εποχή επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις για τον κλάδο της βιολογίας, καθώς οι εξελίξεις στις βιο-επιστήμες «κινούνται ταχύτερα παρά ποτέ».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και ανάγκη έξυπνης καινοτομίας στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, του καρκίνου και της κατάθλιψης. Μεταξύ των πολλά υποσχόμενων εξελίξεων που ανέφερε ο Γκέιτς, συγκαταλέγονται και τα εμβόλια DNA.
Πηγή: fortune.com