Για πρώτη φορά ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε «ίση μεταχείριση» στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
- 09/04/2019, 20:20
- SHARE
Η σημερινή, ετήσια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειχνε κρίσιμη. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά τον χαρακτηρισμό της Κίνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «συστημικού αντιπάλου».
Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι ανεπίτρεπτο το Πεκίνο να μην επιτρέπει σε ευρωπαϊκές εταιρίες να έχουν πρόσβαση στην Κινέζικη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα της Ασίας χρησιμοποιεί τις δικές της επιχειρήσεις, που υποστηρίζονται από το Κινέζικο κράτος, ώστε να επεκταθεί διεθνώς.
Η σύνοδος από ότι φαίνεται, απέδωσε καρπούς. Σε κοινή ανακοίνωση του Κινέζου πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων οικοδεσποτών του, υποσχέθηκε πως το Πεκίνο δεν θα αναγκάζει πλέον Ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μοιράζονται «ευαίσθητο know-how». Ακόμη, δήλωσε πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το θέμα των βιομηχανικών επιδοτήσεων.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό πως οι εταιρείες τους πιέζονται να παραχωρούν τεχνολογία σε κινέζικες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, σε αξιωματούχους ή εποπτικές αρχές, προκειμένου να τους επιτραπεί να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κίνα.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται συχνά από τους κινέζους ανταγωνιστές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φοβάται την κυριαρχία της Κίνας σε στρατηγικές βιομηχανίες.
«Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα», ανακοίνωσε ο Λι έπειτα από την τρίωρη σύνοδο στις Βρυξέλλες, και επίσης προσέφερε να ιδρύσει μηχανισμό ο οποίος θα ασχολείται με τα παράπονα ξένων εταιρειών στην Κίνα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η σύνοδος, «έφερε αποτέλεσμα».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, παραδοσιακά διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την κινεζική πλευρά.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός στην συνέχεια, αναχώρησε για την Κροατία. Το επίκεντρο αυτής της επίσκεψης είναι η ετήσια διάσκεψη κορυφής της ομάδας 16 + 1, δηλαδή μεταξύ της Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, 11 από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ.
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερα εργαλεία για να αυξήσει τις διμερείς συναλλαγές του με την Ευρώπη, που ήδη αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία έγινε το 14ο κράτος της ΕΕ – και το πρώτο μέλος της G7 – η οποία έγινε μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας επενδύσεων του Πεκίνου «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» («Belt and Road»).
Η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει τις εμπορικές τις συναλλαγές με και την εμπορική της παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δείχνει να προξενεί στρατηγικές εντάσεις.