Γιατί τα ρίχτερ του «σεισμού» στη Γερμανία φτάνουν μέχρι την Ελλάδα
- 25/09/2017, 11:01
- SHARE
Η «πύρρειος» νίκη Μέρκελ,ο Σόιμπλε, το χρέος, οι Φιλελεύθεροι και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ελλάδα ήταν παρούσα και σε αυτή τη προεκλογική περίοδο στη Γερμανία που κατέληξε στα χθεσινά αποτελέσματα.
Η Μέρκελ νίκησε αλλά οι απώλειες ήταν πολύ σημαντικές. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα σημαδεύτηκε από ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από την θριαμβευτική είσοδο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.
Το καλύτερο σενάριο είναι η Γερμανία να έχει κυβέρνηση σε ένα μήνα, ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για κυβέρνηση μετά το τέλος του 2017.
«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Suddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας».
«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Πώς επηρεάζεται το ελληνικό ζήτημα
Αν και η προεκλογική περίοδος και η ρητορική των κομμάτων σε αυτή πολλές φορές …δεν βρίσκει συνέχεια μετά τις εκλογές, το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει πάρει σκληρές θέσεις εναντίον της Ελλάδας. Στελέχη του μάλιστα έκαναν λόγο ακόμα και για Grexit πριν τις εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι τo κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ θα συμμαχήσει, μεταξύ άλλων, και με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι αυτομάτως ότι το «φάντασμα» της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιστρέφει. Ως γνωστόν, προεκλογικά, λέγονται και γράφονται πολλά, προς άγρα ψήφων.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είχε ήδη τοποθετηθεί χρονικά μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και εκεί όπως…φαίνεται θα μείνει. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Επίσης ερωτηματικό παραμένει το αν ο Β. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών. Το FDP έχει ζητήσει ήδη τη συγκεκριμένη θέση, ενώ είναι κατά του κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη και του κοινού υπουργού Οικονομικών.
Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας και στη μέση η Ελλάδα
Αν ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε μετά τις γερμανικές εκλογές να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα του στη Γερμανία, μάλλον κάτι τέτοιο φαντάζει τώρα πιο δύσκολο.
Η ισχυρή παρουσία του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του μετακινηθήκαν από το κόμμα της κ. Μέρκελ λόγω της στάσης της στο προσφυγικό και στις σχέσεις με την Τουρκία. Η καγκελάριος δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την παράμετρο, οπότε αναμένεται να κρατήσει το ίδιο σκληρή ή ακόμη πιο σκληρή στάση εναντίον του Ερντογάν.
Επίσης ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της, οι Φιλελεύθεροι, έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της προοπτική εμβάθυνσης της Ένωσης, υποστηρίζοντας το “πάγωμα” των εμπορικών και οικονομικο-πολιτικών σχέσεων με την Άγκυρα.
Η επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας λόγω γεωγραφίας αποτελεί την “πρώτη γραμμή” επαφής με την Ένωση.
Ακολουθείστε το Fortune στο Instagram
Διαβάστε σχετικά: