Η οικονομία της Βραζιλίας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «σκουπίδια»

Η οικονομία της Βραζιλίας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «σκουπίδια»
Golden Brazil

Περαιτέρω υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της χώρας, ενώ η οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση.

Ένα βήμα πριν την κατηγορία «junk» υποβαθμίστηκε το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Τετάρτη. Ειδικότερα, ο οίκος βαθμολόγησε το αξιόχρεο της Βραζιλίας με ΒΒ+ και αρνητικό outlook, πράγμα που σημαίνει πως μία ακόμη υποβάθμιση θα καθιστούσε ακόμη ακριβότερο για τη χώρα τον δανεισμό.

Η Βραζιλία είχε καταφέρει να αποφύγει τη δύσκολη αυτή θέση τα τελευταία επτά χρόνια, κατά τα οποία η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο, η βραζιλιανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε ύφεση και πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω της αμφισβήτησης της προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, από τους πολίτες.

Το σκάνδαλο που εμπλέκεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petrobras, συνδέεται με πολλά μέλη του κόμματος της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Το μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχει εξοργίσει τους πολίτες, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της χώρας να απολαμβάνει δημοτικότητα της τάξης μόλις του 8%.

Την ίδια ώρα, το νόμισμα της Βραζιλίας έχει βυθιστεί, χάνοντας σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Βραχυπρόθεσμα αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για τον μέσο πολίτη που προσπαθεί να αγοράσει βασικά αγαθά.

Η Βραζιλία είναι εν μέρει θύμα της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας. Είχε επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, η επιβράδυνση της Κίνας έχει ρίξει προς τα κάτω τις τιμές για αγαθά όπως η ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης: Η Βραζιλία διολισθαίνει στην ύφεση