Για τον Αλέξη Τσίπρα οι μέρες της κρίσης στην Ελλάδα αποτελούν παρελθόν

Για τον Αλέξη Τσίπρα οι μέρες της κρίσης στην Ελλάδα αποτελούν παρελθόν
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Α), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2Δ) και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι (2Α) στην οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το χρέος, τη διαπραγμάτευση, την ποσοτική χαλάρωση και το Κυπριακό.

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,

Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο…». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις… «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Σαφής η αντίθεση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μια ακόμη φορά έγινε σαφής η αντίθεση εντός της Ένωσης. Από τη μια έχουμε τις χώρες εκείνες που είναι προσηλωμένες στις κοινές μας αρχές  -στις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου διαμερισμού της ευθύνης- και σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των «αποκλεισμών» και των «τειχών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής, πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αρχή που θα εφαρμόζεται «κατ’ επιλογή» ή «αλά καρτ». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και προσπαθεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει οι συμφωνίες να τηρούνται από όλες τις πλευρές. «Δεν μπορούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν δήθεν ευέλικτα την έννοια της αλληλεγγύης. Αυτό για εμάς είναι ένα πρόσχημα να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για εμάς η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα ελληνικά νησιά, σήμερα, μετά από δύο αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν σταλεί μόλις 32 εμπειρογνώμονες. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66 χιλιάδες θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200. Η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να έρχονται εδώ και να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις για τη στελέχωση και στήριξη της Ελλάδας και τη μετεγκατάσταση αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε τον πυρήνα των απόψεων της ελληνικής πλευράς.  Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής μιλά για «ολοκληρωμένη» προσέγγιση στο προσφυγικό και μια πολιτική που προτάσσει τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε επίσης, ότι το ζήτημα είναι η αντικατάσταση των παράνομων ροών από νόμιμες ροές και όχι να σφραγιστεί η ΕΕ από ροές, σύμφωνα με την αντίληψη κάποιων.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία τήρησής της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την Τουρκία, τηρώντας τις δικές της υποχρεώσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Κύπρο».

Κατά των νέων κυρώσεων στη Ρωσία ο Τσίπρας

Τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν». Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Οι διορθώσεις στη συμφωνία με τον Καναδά που συμφωνεί η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό». Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.