Γιάννης Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ -Ελίν): «Μέχρι και τον Φεβρουάριο η αγορά πετρελαίου θα έχει πρόβλημα»
- 27/11/2020, 19:37
- SHARE
Μικρή κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι Έλληνες είχαν προνοήσει να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, μόλις αντιλήφθηκαν ότι η τιμή υποχώρησε αισθητά, αλλά και από φόβο μήπως καταγραφεί έλλειψη στην αγορά.
Σε επίπεδο 10μήνου η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στο 15%, το υγραέριο είναι στο -13%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται η βενζίνη (-13,5%) και το diesel (-10,4%).
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο 4μηνο του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραφε σταθερή άνοδο πωλήσεων, η οποία έφτασε ακόμη και το 200%. Ενθαρρυντικό είναι δε ότι εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να επιστρέψουν σε αυτή την πηγή θέρμανσης αφήνοντας πίσω τα πέλλετ και τα ξύλα που χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα χρόνια για να ζεσταθούν.
«Το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται αυτή τη στιγμή στο -15%. Παρά το αρνητικό πρόσημο, το ποσοστό αυτό θεωρείται καλό, αν λάβει κανείς υπόψη την μεγάλη αποθεματοποίηση στο α’ τετράμηνο του έτους. Ο κόσμος μένει πολλές ώρες με τα παιδιά του στο σπίτι, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 700 ευρώ/κυβικό, από 800 ευρώ/κυβικό που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, και εκτιμούμε ότι η κατάσταση θα παραμένει σταθερή και στις γιορτές» λέει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελίν, Γιάννης Αληγιζάκης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόβλημα στην αγορά θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, με μεγαλύτερο χαμένο να είναι το πετρέλαιο κίνησης το οποίο αυτή τη στιγμή έχει χάσει μεσοσταθμικά το 30% του τζίρου του, με την Περιφέρεια, ωστόσο, να κρατά καλύτερη αντίσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Υπάρχει ομαλότητα στην αγορά και απρόσκοπτη τροφοδοσία
Το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, η τηλεργασία, αλλά και το κλείσιμο των σχολείων, έχουν περιορίσει σημαντικά την κινητικότητα των πολιτών, στερώντας από τα βενζινάδικα έσοδα τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να ανακτήσουν. Όμως η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη στο πρώτο lockdown, όπου η καθολική τηλεργασία μεταφράστηκε σε πτώση -60% για το πετρέλαιο κίνησης.
«Ευτυχώς στο δεύτερο lockdown η τηλεργασία αγγίζει το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στους δρόμους. Υπάρχει μια ομαλότητα στην αγορά και απρόσκοπτη τροφοδοσία. Οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες που έχει καταγράψει ποτέ η αγορά και είναι μια εξαιρετικά καλή περίοδος που ευνοεί τους καταναλωτές» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.
Προσθέτει, ωστόσο, πως παρά την πρόθεση των καταναλωτών για αγορά πετρελαίου, η έλλειψη ρευστότητας και η αβεβαιότητα για το μέλλον της αγοράς εργασίας, κάνει τους Έλληνες να είναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε σπατάλη μπορεί να κατεβάσει αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
«Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, στην Ελίν έχουμε προβεί σε προσφορές στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουμε εφαρμόσει προγράμματα ποντοδοσίας για δώρα, αλλά και πιστώσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, προκειμένου να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα».
Σε κάθε περίπτωση, και οι εταιρείες πετρελαιοειδών κρατούν στάση αναμονής, αφού η πορεία του κλάδου βρίσκεται σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία καθορίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Μεταφράζοντας τις υφιστάμενες γεωπολιτικές συνθήκες, ο κ. Αληγιζάκης καταλήγει στο συμπέρασμα πως η τιμή του πετρελαίου διεθνώς θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμα.