Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών» – Ο ρατσισμός και ο φόβος της απέλασης
- 24/07/2020, 18:40
- SHARE
Στο μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Giannis & Identity» (Γιάννης και Ταυτότητα) του αμερικανικού δικτύου TNT, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έδωσε το πρώτο του φιλικό τα ξημερώματα της Παρασκευής με τους Μιλγουόκι Μπακς, αναφέρθηκε στη διαφορά που ένιωσε με το που έφτασε στην Αμερική.
Ειδικότερα, ο Αντετοκούνμπο ακούγεται να λέει πως όταν έφτασε στις ΗΠΑ έπαθε σοκ που είδε έναν «μαύρο άνδρα να οδηγεί καλό αυτοκίνητο» και πως αυτό τον έκανε να αναρωτηθεί «αν η χώρα μου δίνει αρκετές ευκαιρίες σε ανθρώπους άλλης εθνικότητας».
Στο απόσπασμα, που κυκλοφόρησε διαδικτυακά, ακούγεται να λέει πως η οικογένειά του βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα και προσπαθούσε να αποφύγει τις κακοτοπιές, ενώ κάθε ημέρα ζούσαν με τον φόβο μη τυχόν και απελαθούν.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Ή και άλλης εθνικότητας. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό.
Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους.
Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου.
Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ».
Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην καλή πλευρά που συνάντησε σε ανθρώπους που τους βοήθησαν, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στα Σεπόλια που τους έδινε φαγητό συχνά.
Ο Αντετοκούνμπο τονίζει πως είναι Έλληνας γιατί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χώρα.
«Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».
Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο αδελφός του Γιάννη, Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος δήλωσε:
«Ήταν δύσκολα, οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν στη διαδρομή. Είναι τρελό, δεν μπορείς να εργαστείς όταν είσαι μετανάστης όμως ο πατέρας μου ήθελε να ζήσει εδώ γιατί έλεγε πως η ελληνική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σπουδαία για εμάς.
Γύριζα τους δρόμους για να πουλήσω πράγματα, μαζί με τα αδέλφια μου. Σαν παιδιά καταλάβαμε τη σημασία της εργασίας και πόσο σημαντικό είναι να δουλέψεις για να παρέχεις τα σημαντικά στην οικογένειά σου, τη μητέρα σου και τον πατέρα σου. Πάντα προσπαθούσα να βρω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο, διότι δεν είχαμε τηλέφωνο. Αν γινόταν κάτι, αν τους συνέλαβαν, δεν θα γνωρίζαμε που να τους αναζητήσουμε».