Γιάννης Δεληκανάκης (Founding Partner της Southrock Asset Management): Τρεις προκλήσεις στο επενδυτικό momentum

Γιάννης Δεληκανάκης (Founding Partner της Southrock Asset Management): Τρεις προκλήσεις στο επενδυτικό momentum
Για να μη χαθεί το επενδυτικό momentum χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με μικρά και προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, ώστε οι επενδύσεις που φέρνουν «καθαρό χρήμα» να προτεραιοποιηθούν.

Γράφει ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management

Η Southrock Asset Management έρχεται καθημερινά σε επαφή με ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου βλέπουμε ευκαιρίες και προκλήσεις στην αγορά.

Διαπιστώνουμε τρία βασικά σημεία προβληματισμού που λειτουργούν αποτρεπτικά στην τάση για τις επενδύσεις στη χώρα μας: α) την έλλειψη σταθερότητας στο θεσμικό πλαίσιο, β) τα εμπόδια που εγείρει το Δημόσιο όταν υπάρχει momentum για επενδύσεις και γ) τις βίαιες οριζόντιες ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγές.

Έλλειψη σταθερότητας στο θεσμικό πλαίσιο

Διαπιστώνουμε ότι −αν και υπάρχει πολιτική σταθερότητα− δεν υπάρχει σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου στο οποίο στηρίζονται οι επενδυτές για να υλοποιήσουν έργα. Ένα παράδειγμα είναι η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό αλλά και οι ανατροπές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Υπάρχουν στοιχεία προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως στην περίπτωση του ΝΟΚ η ανάπτυξη ανθεκτικών κτιρίων, πιο φιλικών στο περιβάλλον, που είναι και η αυτονόητη προσέγγιση των κατασκευαστικών εταιρειών. Όμως η συζήτηση περί bonus εστιάζει σε υποδεέστερης σημασίας σημεία, την ώρα που, αφενός, υπάρχει η ευρωπαϊκή πρακτική με την παροχή σημαντικών κινήτρων για την ανάπτυξη κτιρίων ενεργειακά και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένων και, αφετέρου, τα όποια κίνητρα του ΝΟΚ χορηγούνται μετά από έλεγχο εμπειρογνωμόνων, όπως, για παράδειγμα, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αυτή η αναταραχή, 12 χρόνια μετά την ψήφιση νόμου για τον ΝΟΚ, ανατρέπει επενδυτικά σχέδια που βασίστηκαν σε αυτό το πλαίσιο και βάλλει κατά της αξιοπιστίας της χώρας και της φήμης της ως επενδυτικού προορισμού.

Δημιουργείται μια κινούμενη άμμος, από την οπτική των επενδυτών, με αποτέλεσμα να συντηρείται συνεχώς η αμφισβήτηση της θεσμικής σταθερότητας που επιζητούν.

Τα εμπόδια που εγείρει το Δημόσιο

Το Δημόσιο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, που είναι η σταθερότητα και η ποιότητα των υποδομών της χώρας που υποδέχονται επενδύσεις. Διαπιστώνουμε ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα «κύμα» επενδύσεων το Δημόσιο βρίσκει τρόπους να αναστείλει ή ακόμη και να αναχαιτίσει αυτό το «κύμα», διότι θεωρεί ότι είτε πρέπει να υιοθετηθούν νέες ρυθμίσεις είτε να αναπτυχθούν νέα θεσμικά πλαίσια. Για παράδειγμα, σήμερα μιλάει για την πρόκληση του υπερτουρισμού όταν πριν από πέντε χρόνια σχεδόν παρακαλούσε να έρθουν τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχει η ίδια ζέση όταν το Δημόσιο θέλει να πάρει χρήματα από την τσέπη των πολιτών ή όταν επιδιώκει να λύσει μείζονα προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή του, όπως, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό. Πρακτικά, δεν είδαμε να γίνεται κάποια μελέτη φέρουσας ικανότητας για την υποδοχή δομών παράνομων μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές και δεν υπήρξε κάποιο οργανωμένο σχέδιο για το θέμα. Μιλάμε, όμως, για τουριστική φέρουσα ικανότητα όταν υπάρχουν εν εξελίξει σχέδια για τουριστικές επενδύσεις.

Οι βίαιες οριζόντιες ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγές

Η τρίτη παράμετρος που επηρεάζει τις επενδύσεις είναι η ταχύτητα και το εύρος των θεσμικών αλλαγών. Πρακτικά, αντί να πάμε σταδιακά από το Α στο Ω κάνοντας μελετημένα, μικρά και σύντομα βήματα, σε μια πορεία συνεχούς βελτιστοποίησης του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορούν να υλοποιούνται ταυτόχρονα και επενδύσεις, συνήθως προχωράμε σε βίαιες και οριζόντιες αλλαγές. Σε τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις χάνουμε επενδυτές.

Οι επενδύσεις που πρέπει να προτεραιοποιηθούν

Γνωρίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, η λύση είναι αλλαγή και βελτίωση θεσμικού πλαισίου, με μικρά και προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, μεταβατικές διατάξεις και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε οι επενδύσεις που δεν απαιτούν φορολογικά κίνητρα ή επιδοτήσεις (αυτό που λέμε «καθαρό χρήμα») να προτεραιοποιηθούν.

Εν κατακλείδι, είμαστε σε μια φάση της οικονομίας σαφώς καλύτερη από αυτήν στην οποία βρισκόταν η χώρα πριν από μερικά χρόνια. Αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι αυτό που, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσε καταλύτη για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στην προεδρία των ΗΠΑ, που είναι ο περιβαλλοντικός λαϊκισμός. Διότι άλλο είναι η πραγματική μέριμνα για το περιβάλλον, και εν προκειμένω η επένδυση που λαμβάνει υπόψη το αποτύπωμα στο περιβάλλον και την αξία για την κοινωνία, και άλλο είναι ο περιβαλλοντικός λαϊκισμός που επενδύει στην άγνοια, την παραπληροφόρηση και πολλές φορές υποκρύπτει δόλιες προθέσεις.

*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.

Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members