Γιάννης Τσαλπαράς: Αυτή είναι η αξία του Financial Health

Γιάννης Τσαλπαράς: Αυτή είναι η αξία του Financial Health
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική μας υγεία ενώ παράλληλα προστατεύουμε την περιουσία μας και τη ζωή μας; Ο Γιάννης Τσαλπαράς έχει τις απαντήσεις.

Ο Γιάννης Τσαλπαράς είναι ένας από τους ανθρώπους που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα. Προσηνής, με διεισδυτική ματιά και γνώσεις για τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, που μπορεί να μας δώσει τις χρηματοοικονομικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε σε τάξη τη ζωή μας.

Ο Star agent της NN Hellas και μέλος του παγκόσμιου οργανισμού MDRT μίλησε στο Fortune Greece για την εμπειρία του ως Financial Health Advisor, την ασφαλιστική κουλτούρα των Ελλήνων, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να αποκτήσει οικονομική “υγεία”, αλλά και για τα benefits της ομαδικής ασφάλισης, μία πρακτική που όλο και περισσότεροι οργανισμοί υιοθετούν για να προστατέψουν τους εργαζομένους τους.

Τι σας ενέπνευσε να επιλέξετε την καριέρα του Financial Health Advisor. Πώς έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα σας, η επιλογή σας;

Είναι κάτι το οποίο θυμάμαι καθημερινά γιατί για εμένα ήταν μάθημα. Το 2013, καθώς σκεφτόμουν αν θα μείνω Ελλάδα ή θα φύγω στο εξωτερικό, μου παρουσιάστηκε μία ευκαιρία: να αναπτυχθώ ως επαγγελματίας σε αυτόν τον χώρο. Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα, την άδραξα και ξεκίνησα αρχές του 2014.

Μετά από 10 χρόνια, χαίρομαι που η επιλογή μου αυτή με βοηθά καθημερινά να γίνομαι καλύτερος ως άνθρωπος και επαγγελματίας, εστιάζοντας στις ανάγκες του συνομιλητή μου. Έτσι όταν προτείνω μία λύση είναι εκείνη που εξυπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τις ανάγκες και το συμφέρον του πελάτη.

Περιγράψτε μας την κουλτούρα των Ελλήνων στο κομμάτι της ασφάλισης. Γιατί επιλέγει ένας πελάτης να συνεργαστεί μαζί σας;

Η κουλτούρα της ασφάλισης τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερος κόσμος αποκτά ένα ασφαλιστήριο ή δημιουργεί ένα χρηματοοικονομικό πλάνο. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες, όπως η πανδημία, ο πληθωρισμός κ.α. Το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί καλύτερα την οικονομική του κατάσταση και προσπαθεί να απαντήσει σε κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις: Πόσο προετοιμασμένος είναι οικονομικά για απροσδόκητα γεγονότα, ποια είναι η καθαρή περιουσιακή του αξία (ακίνητα, καταθέσεις, χρυσός, μετοχές κ.α.) και φυσικά εάν έχει επαρκή ασφαλιστική κάλυψη — είτε πρόκειται για υγεία είτε για ζωή.

Θεωρώ πως, όσοι επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μου, αναγνωρίζουν ότι μπορώ και δίνω λύσεις που έχουν υπεραξία και, τελικά, τους βοηθώ να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά, έχοντας αποκτήσει τις καταλληλότερες ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές λύσεις, βάση των αναγκών τους.

Ως Financial Health Advisor, ποια βήματα ακολουθείτε σε μία συνάντηση, ώστε να βοηθήσετε τους πελάτες σας να πετύχουν την χρηματοοικονομική τους υγεία;

Αρχικά γίνεται μια συνάντηση, ώστε να κατανοήσω πλήρως τις ανάγκες και τα θέλω τους. Μέσα από τη συζήτηση προσπαθώ να τους εξηγήσω τα 4 στάδια BDSI του Financial Health.

⦁ Budgeting. Ένα λογικό και υγιές μηνιαίο budget, που θα βοηθά στον προγραμματισμό.

⦁ Debt. Αναγνώριση του χρέους τους, όπου υπολογίζουμε τυχόν δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ιδιωτικά δάνεια σε φίλους/συγγενείς, ρυθμίσεις στην εφορία/ταμεία κλπ.

⦁ Save. Εστίαση στην αποταμίευση και την συσσώρευση πλούτου. Πόσο ικανοποιημένος από τα χρήματα που έχει ήδη βάλει στην άκρη για ώρα ανάγκης, πόσο ικανοποιημένος από την απόδοση που έχει σήμερα η αποταμίευσή του κλπ.

⦁ Invest. Πολλές φορές συναντώ ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται την έννοια και υστερούν στο πολύ σημαντικό στάδιο της επένδυσης, με την οποία κερδίζουν αξία μέσα στα χρόνια. Βοηθώ ακόμα και εκείνους που έχουν μια δραστηριότητα να αυξήσουν το net worth τους μέσα από τρία απλά βήματα: τα οφέλη της συστηματικότητας στη συσσώρευση πλούτου, τον μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα και την επαρκή διασπορά μέσα από ένα διευρυμένο asset allocation στην παγκόσμια αγορά.

Διότι χωρίς BDSI δεν μπορείς να δημιουργήσεις πλούτο. Έτσι, αφού επεξεργαστώ όλες αυτές τις πληροφορίες που μου έχουν δώσει, κανονίζουμε ένα επόμενο ραντεβού όπου θα τους δείξω πως μπορώ να τους φανώ χρήσιμος και ποιο είναι το πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Μιλήστε μας για την ομαδική ασφάλιση. Γιατί μία εταιρεία να δώσει ένα τέτοιου είδους πλεονέκτημα στους εργαζομένους της; Ποια θα είναι τα οφέλη και για τις δυο πλευρές από αυτή την κίνηση;

Είναι πολλοί οι λόγοι που μια εταιρεία πρέπει να μπει στην διαδικασία να δώσει ένα τέτοιου είδους Benefit. Ακόμα και αυτές που έχουν ήδη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις παροχές με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο.

Κάποια από τα οφέλη είναι:

  • Δείχνεις πως η επιχείρηση σου, εκτός ότι είναι προσηλωμένη στην επιτυχία, έχει ακόμα ένα πρόσωπο, αυτό της ενσυναίσθησης για τους εργαζομένους της.
  • Βοηθάς τους εργαζομένους σου να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας, με αξιοπρέπεια, χωρίς αναμονές στην δημόσια υγεία.
  • Έρευνες δείχνουν πως οι εργαζόμενοι δεν ψάχνουν απλά για έναν μισθό, αλλά θέλουν και κάτι παραπάνω.
  • Είναι παραγωγική δαπάνη της επιχείρησης. Για παροχές ζωής και υγείας έως 1500€/εργαζόμενο το έτος και για παροχές ιδιωτικής σύνταξης χωρίς όριο.
  • Αποκτά φήμη η επιχείρησή σου, ώστε να προσεγγίσεις μελλοντικούς υποψηφίους για εργασία.
  • Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο management.

Πώς αντιλαμβάνονται οι Millennials την ασφάλιση;

Από το 2020 και έπειτα, ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών μου είναι Millennials και είναι κάτι που με ευχαριστεί ιδιαιτέρως. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με ανθρώπους που βρισκόμαστε στο ίδιο ηλικιακό group. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές στα ραντεβού μου, που έχουν διάρκεια 45΄-60΄, τον περισσότερο χρόνο τον καταναλώνουμε συζητώντας διάφορα θέματα και μόνο 15-20΄ της ώρας συζητάμε για δουλειά.

Είμαστε μια γενιά, που έχοντας ζήσει πολλές κρίσεις, χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευτεί. Θα πρέπει γρήγορα να απαντήσεις τις ερωτήσεις «γιατί να σε ακούσω;» και κατά κύριο λόγο «γιατί να σε εμπιστευτώ;»

Από τη δική μου πλευρά, συνηθίζω να μην πουλάω προϊόντα, αλλά να βοηθώ τους άλλους να κατανοήσουν πλήρως το περιβάλλον που ζούμε και να τους προτείνω λύσεις, που τους προστατεύουν, αλλά και τους εξελίσσουν οικονομικά.

Είστε μέλος του MDRT και φέτος είστε o Country Chair της επιτροπής επικοινωνίας στην Ελλάδα για το 2023-2024. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι συνεπάγεται ο ρόλος σας και τον αντίκτυπο που έχει;

Αρχικά θα ήθελα να σας πω τι είναι το MDRT (Million Dollar Round Table). Είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με μέλη τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς συμβούλους παγκοσμίως. Τα μέλη είναι από 80 χώρες και αντιστοιχούν σε ένα μικρό ελάχιστο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς. Ως οργανισμός ιδρύθηκε το 1927 στην Αμερική.

Ο δικός μου ο ρόλος, ως Country Chair της Ελλάδας μαζί με άλλα 5 άτομα, που απαρτίζουν την Ελληνική επιτροπή επικοινωνίας του MDRT (MDRT MCC), είναι να είμαστε ο συνδετικός κρίκος του οργανισμού στην Ελλάδα. Μέσα από διάφορες δράσεις που κάνουμε όλοι μας έχουμε έναν κοινό στόχο: να γινόμαστε καλύτεροι επαγγελματίες και καλύτεροι άνθρωποι.

Κάποια από τα θέματα που μας απασχολούν περισσότερο έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, τους τρόπους να γινόμαστε πιο παραγωγικοί, αλλά και πώς μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με την NN Hellas και πώς περιμένετε να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια;

Mε την NN Hellas συνεργαζόμαστε 1,5 χρόνο περίπου. Προέρχομαι από το δίκτυο που συνεργαζόταν με την Metlife. Η NN Hellas εξαγόρασε την Metlife στην Ελλάδα και στην Πολωνία το 2022, και κάπως έτσι έχει προκύψει η συνεργασία μας. Παρ’ όλα αυτά, έχω να πω πως συνεργάζομαι με μια εταιρεία που ξέρει τι θέλει και πού θέλει να φτάσει.

Αυτή την στιγμή, η NN Hellas είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην ελληνική αγορά με μερίδιο 18% και 31% στο κλάδο ζωής και υγείας και έχει στόχο το 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα.

Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος για τα μελλοντικά μου βήματα και σίγουρα αυτή τη στιγμή εστιάζω στο να μπορέσω να προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα. Άλλωστε, το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών είναι η προσαρμοστικότητα που δείχνει κάποιος στις εξελίξεις. Θέλω να συνεχίσω την  ανάπτυξη που έχω στις εργασίες μου και να βρίσκομαι δίπλα στους πελάτες μου, σε αυτά που έχουν πραγματική σημασία για αυτούς. Άλλωστε αυτό είναι και το moto του NN Group «Βρισκόμαστε δίπλα σας, σε αυτά που έχουν πραγματική σημασία για εσάς».

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Πάντοτε, όταν καλούμαι να απαντήσω αυτήν την ερώτηση, αναλογίζομαι ότι αυτό που σίγουρα θα ήθελα να κάνω είναι να δημιουργήσω έναν κύκλο από συνεργασίες, ικανές να αναπτυχθούν σε πολλούς τομείς.

Μακροπρόθεσμα, επιδιώκω να αναπτύξω περαιτέρω τις εργασίες του γραφείου μου δημιουργώντας ένα σημαντικό κόμβο εξυπηρέτησης και διαχείρισης ανθρώπων που με έχουν εμπιστευτεί.

Τέλος, ο βασικός μου στόχος ως γονιός, είναι να δημιουργήσω ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μου, ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν με σταθερότητα, να αναπτυχθούν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να συμβάλλουν θετικά, από τη δική τους πλευρά, στην κοινωνία μας.