Γιάννης Τσερέπας (Lariplast): Οι χειρουργικές μάσκες made in Λάρισα, η ειδική γραμμή παραγωγής για παιδιά και ο «πόλεμος» με τον Covid-19
- 29/04/2020, 14:06
- SHARE
Μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό ετοιμάζει η ελληνική Lariplast, η εταιρεία από τη Λάρισα που έχει σηκώσει τα μανίκια και προσπαθεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά με παραγωγή η οποία μηνιαίως θα φθάνει τα 9 εκατομμύρια τεμάχια και τις μηχανές να λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι made in Greece μάσκες θα είναι πιστοποιημένες τύπου 2 και τύπου 3 που παρέχουν ασφάλεια άνω του 98% και όχι τύπου 1 που υπάρχουν κυρίως σήμερα στην αγορά.
«Η εθνική ανάγκη μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Δεν σκεφτήκαμε ούτε το κέρδος, ούτε είχαμε το χρόνο να καταρτίσουμε business plan για να γνωρίζουμε τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση. Είχαμε καταθέσει την πρόταση στην κυβέρνηση η οποία ενέκρινε την ιδέα, ανταποκρίθηκε αμέσως και δεσμεύτηκε ότι θα μας στηρίξει. Να τονίσω ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι με ίδια κεφάλαια, χωρίς κανενός είδους επιδότηση» λέει στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος της Lariplast, Γιάννης Τσερέπας.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών, παραδέχεται πώς το να επενδύσει από την τσέπη του 3 εκατομμύρια ευρώ, σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, λόγω κορωνοϊού, συνιστά ένα ρίσκο, όμως αυτή είναι και η έννοια του επιχειρείν. Ο ίδιος θεωρεί πως αν κάθε φορά που πέφτει στο τραπέζι ένα project, η διοίκηση μιας εταιρείας εστιάζει μόνο στα αρνητικά στοιχεία, τότε κανένα έργο δεν θα υλοποιούνταν. «Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να μένουν στάσιμοι και αδρανείς, αλλά να “ψάχνονται”» λέει χαρακτηριστικά.
Η Lariplast είναι μία βιομηχανία πλαστικών μίας χρήσης για τρόφιμα η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 20 χώρες, και απασχολεί 150 άτομα προσωπικό, 120 στην Ελλάδα και 30 στο εργοστάσιο που διατηρεί στη Γαλλία. Ο τζίρος σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε το 2019 στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. προήλθαν από την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα 10 εκατ. από την αντίστοιχη γαλλική.
Διευκρινίζει ότι η επένδυση που αφορά στην παραγωγή μασκών είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, για ένα έως δύο χρόνια, και πως η διάρκεια ζωής της είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εξεύρεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ακόμη όμως και όταν βρεθούν από τους επιστήμονες το φάρμακο και το εμβόλιο κατά του Covid-19, ο κ. Τσερέπας τονίζει ότι η παραγωγή μασκών δεν θα σταματήσει καθώς, όπως λέει, μπορεί ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού να συνεχίσει να την φορά στην καθημερινότητα του, ενώ στο πελατολόγιό του θα προστεθούν τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία μέχρι πρότινος προμηθεύονταν τέτοιου είδους αναλώσιμα από εργοστάσια του εξωτερικού.
«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε χρήσιμα προϊόντα. Είχαμε μάθει ότι Ασία είναι το μεγάλο εργοστάσιο της Δύσης και δυστυχώς έπρεπε να έρθει ο κορωνοϊός για να διαπιστώσουμε ότι προϊόντα χαμηλού κόστους σε περιόδους ευμάρειας, όπως είναι για παράδειγμα οι μάσκες και τα αντισηπτικά, βρισκόταν σε έλλειψη όταν τα χρειαζόμασταν» υπογραμμίζει.
Μάσκες κάτω από 1 ευρώ
Χαρακτηρίζει ως απίστευτα μεγάλη τη ζήτηση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά γι’ αυτό και πριν καταλήξουν σε υλοποίηση της επένδυσης, η διοίκηση της Lariplast προέβη σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία διατηρούν εργοστάσιο στη Σκωτία, ώστε να μην υπάρχει η εξάρτηση από την Κίνα και να μπορούν να παραλαμβάνουν από αλλού τις πρώτες ύλες.
«Η αλήθεια είναι πως και στην αγορά της Σκωτίας έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα, όμως η παραγωγή βγαίνει κανονικά. Γενικά είναι δύσκολα τα πράγματα και νιώθουμε έντονη υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην κυβέρνηση».
Το κόστος αγοράς για την απόκτηση μιας μάσκας θα είναι χαμηλό, σχεδόν στη μισή τιμή, δηλαδή στην λιανική πώληση θα είναι κάτω από 1 € όταν μία συμβατική μάσκα πωλείται μεταξύ 2 και 3 ευρώ. Ορμώμενος δε από επιστολή που έστειλε στην Lariplast μία καθηγήτρια, η οποία τυγχάνει να είναι και μητέρα, ο κ. Τσερέπας αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική γραμμή παραγωγής για την κατασκευή παιδικής μάσκας, η οποία θα προσαρμόζεται στο μέγεθος του προσώπου ενός μικρού παιδιού και θα φέρει κινούμενα σχέδια, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικό το προϊόν και να παρακινούνται τα παιδιά να το φορέσουν.
«Βρισκόμαστε σε έναν υγειονομικό πόλεμο κι αισθανόμαστε ότι εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τα πυρομαχικά. Οι μάσκες είναι σαν τις σφαίρες. Έχουν υποστεί αδιαβροχοποίηση και μας προστατεύουν, είτε νοσούμε είτε όχι, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Το επίπεδο προστασίας αγγίζει το 98%, όταν αντίστοιχα κινέζικα προϊόντα που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά έχουν ποσοστό προστασίας κοντά στο 20%» διευκρινίζει ο κ. Τσερέπας.
Στην 30ετή επιχειρηματική του πορεία δεν έχει, όπως λέει, συνεργαστεί ποτέ με κρατικούς φορείς και αναγνωρίζει πως είναι η πρώτη φορά που βλέπει μία κυβέρνηση να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και να εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό management. Υπενθυμίζει πως οι αγορές λειτουργούν με γνώμονα την αξιοπιστία και την ψυχολογία και πως η Ελλάδα πρέπει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει αυτά που με τόσο κόπο κατάφερε μέσα στην κρίση.
«Η ψυχολογία αυτή τη στιγμή είναι στα τάρταρα, όμως η αξιοπιστία που κερδήθηκε τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε γιατί χτίστηκε με τόσο κόπο. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο, όπως ισχύει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες».
Οι εταιρείες πλαστικών έχουμε στιγματιστεί
Ως άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλαστικών, ο κ. Τσερέπας τοποθετείται στο θέμα που αφορά την απόφαση της ΕΕ για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρει πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στιγματιστεί και ότι δέχονται έναν ισχυρό πόλεμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Για την μόλυνση του περιβάλλοντος δε φταίνε τα πλαστικά, αλλά η κακή χρήση τους. Ο κορωνοϊός έδειξε ότι τα προϊόντα μιας χρήσης είναι απαραίτητα διότι προάγουν την ασφάλεια και την υγιεινή. Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης δε λύνει το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό είναι το κοινό να εκπαιδευτεί σωστά. Άλλωστε έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πλαστικά υλικά που επαναχρησιμοποιούνται (πλαστικές τσάντες, ποτήρια, πιάτα) μετά από τρεις χρήσεις γίνονται εστία μικροβίων».
Καταλήγει λέγοντας πως το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, έτσι ώστε ο πολίτης να βρίσκει σημεία ανακύκλωσης και το πλαστικό να μην μένει στο περιβάλλον, αλλά να μετατρέπεται σε κάτι άλλο.