Γιατί αποχωρούν οι Ρώσοι από τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

Γιατί αποχωρούν οι Ρώσοι από τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις
Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a session of the St. Petersburg International Economic Forum 2015 (SPIEF 2015) in St. Petersburg, Russia, June 19, 2015. Greece's debt crisis is a problem for all of Europe and the European Union faces a choice between showing solidarity with Greece or sticking to austerity policies that lead nowhere, Tsipras said on Friday. REUTERS/Grigory Dukor TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1H9DO

Στον… αέρα η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco – Ποια είναι τα νέα δεδομένα.

Εγκαταλείπουν το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις οι Ρώσοι, όπως έγινε γνωστό για περιπτώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ. Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτή η «στροφή» συνδέεται και με την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική και την προσέγγιση με τις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχστάιν στην Αθήνα. Μάλιστα η αποχώρηση των Ρώσων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την μόνη πλέον αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον νέο πρόεδρο της RZD Ολεγκ Μπελοζέροφ, φαίνεται πως ελήφθη η απόφαση για αποχώρηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων από τους τρεις διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει ο λόγος που ελήφθη η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ειδικότερα αποφάσισαν πως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και για το 100% της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco).

Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η ρωσική κυβέρνηση αλλά η εισήγηση είναι ενδεικτική. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ λήγει στις 3 Δεκεμβρίου και δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των γαλλικών σιδηροδρόμων δεν είναι πλέον ξεκάθαρο, η μόνη εταιρεία που παραμένει στο παιχνίδι της διεκδίκησης είναι η αμερικανική Watco Companies που έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό αποσπώντας συμφωνία με τον έτερο υποψήφιο, τη ρουμανική ιδιωτική εταιρεία Grup Fevoriar Roman.

Όπως αναφέρει το Έθνος , εκτός από τα ζητήματα διπλωματίας και ενέργειας ρόλο σε αυτή την στροφή φέρεται να παίζει και η προ μηνών αποχώρηση του Βλαντιμίρ Γιακούνιν από το τιμόνι των κρατικών σιδηροδρόμων της Ρωσίας .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο τέως πρόεδρος του ρωσικού γίγαντα επεξεργαζόταν «φαραωνικά» σχέδια για τους κρατικούς σιδηρόδρομους της Ρωσίας ενώνοντας το Πεκίνο με τη Βιέννη και το Αιγαίο με τη Βαλτική Θάλασσα.

Ωστόσο, ο αντικαταστάτης του, ο Ολεγκ Μπελοζέροφ, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις του προκατόχου του. Στην αλλαγή των ρωσικών πλάνων για την Ελλάδα φαίνεται ότι συνέβαλαν και οι ζημίες 2 δισ. δολαρίων που εμφάνισαν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα τροπή στο «σήριαλ» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

«Νεκρό» έργο ο Greek Stream – Παρελθόν η ενεργειακή πολιτική Λαφαζάνη