Γιατί αποκλείστηκε η «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» από τις τηλεοπτικές άδειες
- 03/05/2018, 16:15
- SHARE
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ έδωσε εξηγήσεις. Τι απαντά η εταιρεία.
Την προσεχή Δευτέρα 7 Μαΐου αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τους πέντε προσωρινούς δικαιούχους τηλεοπτικής άδειας, γενικού περιεχομένου. Την ίδια μέρα έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των πέντε τηλεοπτικών σταθμών να προσέλθουν στα γραφεία του ΕΣΡ, όπου θα συζητηθεί το θέμα αποδοχής τους ή όχι, του κοινού ελέγχου των αιτήσεών τους και από τους υπόλοιπους αιτούντες, καθώς υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων και εμπορικών στοιχείων που χρίζουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεκαήμερο των ενστάσεων, από όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να καταθέσει ένσταση. Η οριστική απόφαση για την έκδοση των αδειών θα υπάρξει μετά το πέρας και της προαναφερθείσας διαδικασίας. Θα εκδοθεί η απόφαση και θα οριστεί η ημερομηνία όπου οι λαμβάνοντες την άδεια, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση από τα συνολικά 35 εκατ. ευρώ κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας (σ.σ. αφορά 10ετη αποπληρωμή).
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε κανάλια που έλαβαν άδεια είναι τα:
Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)
Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (StarChannel)
ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
Ραδιοτηλεοπτική A.E. (“E” TV)
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 2 «ορφανές» άδειες ισχύει ότι προβλέπει ο νόμος και σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποιον επιχειρηματία, θα προκηρυχθεί εκ νέου η διαδικασία με όλα τα παρελκόμενα. Σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, στόχος της Αρχής είναι η σωστή και σύντομη έκδοση των τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι θεματικές άδειες.
Οι λόγοι απόρριψης του φακέλου της «Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.»
Τους λόγους απόρριψης του φακέλου της «Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.» εξέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο συγκεκριμένος φάκελος δεν τήρησε τα όσα προβλέπονται από το άρθρο 5 του ν. 3592/2007 (νόμος Ρουσόπουλου), το οποίο αναφέρει πως «οι εν λόγω μέτοχοι πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από αναγνωρισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».
Όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, το συμβούλιο δεν πείστηκε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα ποσά που διετέθησαν από την πλευρά των μετόχων.
Στη συνέχεια, διευκρινίστηκε πως από την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία των εκπροσώπων όλων των υποψηφίων, θα ανακοινωθεί η δεκαήμερη περίοδος κατάθεσης ενστάσεων, θα ακολουθήσει η εξέτασή τους και μετά από περίπου 10-15 ημέρες το αργότερο θα δημοσιοποιηθεί ο τελικός κατάλογος των οριστικών δικαιούχων των τηλεοπτικών αδειών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αυριανή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΣτΕ εκτός από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους θα παραστεί και ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Η απάντηση της εταιρείας ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
«Η εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε.» υπέβαλε φάκελο με πλήρη δικαιολογητικά, για τα οποία παρασχέθηκαν όσες διευκρινίσεις ζητήθηκαν από το ΕΣΡ. Από το σύνολο των στοιχείων που υποβλήθηκαν αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο η συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου για τη χορήγηση άδειας.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του ΕΣΡ να μην συμπεριλάβει την εταιρεία μας στον πίνακα των προσωρινών υπερθεματιστών, χωρίς ωστόσο να καθιστά γνωστούς τους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό της, με τρόπο ώστε να μένει αδιάθετη μία ακόμη άδεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο.
Η εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε.», η οποία έχει ήδη προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού για την άμεση υλοποίηση του εγχειρήματος, επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της και εξετάζει τις περαιτέρω κινήσεις της».