Γιατί η Apple πρέπει να συνεχίσει να ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό της
- 06/11/2014, 18:30
- SHARE
Κάποια στιγμή, οι βασικές πηγές κερδοφορίας ακόμα και των καλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας θα ξεμείνουν από ώθηση.
του Φίλιπ Έλμερ-ΝτεΒίτ
«Σχεδόν κάθε επιτυχημένη εταιρεία τεχνολογίας», γράφει ο Γιαν Ντόουσον στην τελευταία του ανάρτηση στο ιστολόγιο Tech.pinions, «έχει μια βασική επιχειρηματική δραστηριότητα με υψηλό περιθώριο κέρδους, η οποία ουσιαστικά χρηματοδοτεί οτιδήποτε κάνει η εταιρεία».
Τι συμβαίνει όταν η βασική δραστηριότητα μιας εταιρείας ξεμένει από ώθηση, είτε λόγω κορεσμού της αγοράς, είτε λόγω απώλειας μεριδίου της αγοράς εξαιτίας της παρουσίας άλλων ικανότερων ανταγωνιστών;
Η Microsoft, για παράδειγμα, πρέπει να βρει μια νέα βασική δραστηριότητα για να αντικαταστήσει τα Windows, τα οποία υποχωρούν. Οι διαφημίσεις στις σελίδες αναζήτησης του διαδικτύου είναι η δραστηριότητα υψηλού περιθωρίου κέρδους της Google, αλλά η ανάπτυξή της συνδέεται με την ανάπτυξη του διαδικτύου, το οποίο φυσικά θα φτάσει κάποια στιγμή στα φυσικά του όρια.
Η Amazon είναι η εξαίρεση στον κανόνα του Ντόουσον. Η βασική της επιχειρηματική δραστηριότητα – διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις – είναι ενδογενώς χαμηλού περιθωρίου κέρδους και ελάχιστα κερδοφόρα. Τα έσοδα της Amazon μειώνονται εδώ και τρία συνεχή τρίμηνα. Αντίθετα, η Apple είναι το λαμπερό παράδειγμα του Ντόουσον.
«Η Apple αντιμετώπιζε πάντα μια πρόκληση, εφόσον το αρχικό της προϊόν αφορούσε μια μάλλον μικρή αγορά, περιορισμένη από την εστίαση της Apple σε προϊόντα υψηλού περιθωρίου κέρδους και υψηλής τιμής», επισημαίνει ο Ντόουσον.
Και προσθέτει: «Έτσι, η Apple αναγκάστηκε να προσθέσει επιπλέον προϊόντα χρησιμοποιώντας το βασικό μοντέλο (ενοποιημένο hardware και λογισμικό) και κατάφερε να πετύχει τη διόλου συνηθισμένη μετάβαση από ένα εξαιρετικά κερδοφόρο προϊόν σε πολλά, με το iPhone να έχει το υψηλότερο περιθώριο κέρδους απ’ όλα. Η Apple είναι στην αξιοζήλευτη θέση να έχει ανακαλύψει ένα μοντέλο που αναπαράγει πολλαπλά επίκεντρα υψηλής κερδοφορίας, δημιουργώντας τεράστια περιθώρια κέρδους. Αυτά τα περιθώρια κέρδους έχουν επιτρέψει τη χρηματοδότηση πολλών άλλων δραστηριοτήτων, κάποιες από τις οποίες είναι λιγότερο κερδοφόρες και άλλες που προσφέρονται δωρεάν στους χρήστες».