Γιατί δεν «έκλεισε» η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια
- 17/11/2016, 08:13
- SHARE
Αν και υπήρξε πρόοδος επί του σχεδίου, οι δυο πλευρές δεν συμφώνησαν ως προς τα είδη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που θα «κουρεύονται».
Στις επόμενες συναντήσεις βλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων καθώς την Τετάρτη, αν και υπήρξε πρόοδος επί του σχεδίου, οι δυο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τα είδη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που θα «κουρεύονται».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, αναμένονται να ακολουθήσουν άλλες δυο συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να επέλθει μια περαιτέρω επεξεργασία επί των θεμάτων που μένουν ανοιχτά και στη συνέχεια, η συζήτηση θα μεταφερθεί σε ανώτατο επίπεδο.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την συνάντηση έγινε μια εκτενής συζήτηση για τη διευθέτηση των χρεών και κεντρική υπήρξε η ιδέα να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να προωθεί τη μετατροπή των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε «πράσινα» και να διασφαλίζεται το δημόσιο.
Σημείωσε δε, ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα, ενώ ανέφερε ότι δε αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.
Σχετικά με το πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά την εξαίρεση των φόρων από τη ρύθμιση – και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει η ρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να είναι ο μικρότερος δυνατός, και να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πιστωτών». Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα ένα ενδεχόμενο κούρεμα σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια θα κληθούν να διαπραγματευθούν επί μελέτης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δημόσια οικονομικά.
Αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν, «καθώς ήδη έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σήμερα έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία, ενώ προσέθεσαν ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του.