Γιατί δεν είναι απαραίτητα κακό να μην έχετε εμπειρία σε μια startup
- 16/08/2016, 13:23
- SHARE
Δεν είναι απαραίτητα κακό να έχετε ένα μη παραδοσιακό υπόβαθρο.
του Ντέιβιντ Σόνταλ*
Αν η καριέρα σας σάς οδηγεί προς την κατεύθυνση μιας startup, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε εάν έχετε ένα μη παραδοσιακό επαγγελματικό υπόβαθρο.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, σχεδόν εξ’ ορισμού, υπάρχουν για να αμφισβητούν τις υπάρχουσες νόρμες. Πώς μπορούν οι απαιτήσεις της αγοράς να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο ή τον πιο καινοτόμο τρόπο. Αναζητώντας την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, το μη παραδοσιακό σας υπόβαθρο ίσως σας έχει εξοπλίσει με δεξιότητες και οπτικές που είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια startup.
Είτε είναι ελαφρώς άσχετο (π.χ. σε ένα μεγάλο εταιρικό περιβάλλον), είτε εντελώς άσχετο (π.χ. στην τέχνη ή την κοινωνική εργασία), το υπόβαθρό σας μπορεί να φανεί χρήσιμο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι να γεφυρώσετε το κενό μεταξύ του σημείου απ’ το οποίο προέρχεστε και του σημείου στο οποίο θέλετε να πάτε. Πρέπει όμως να είστε ειλικρινής – πρέπει, δηλαδή, να κατέχετε πράγματι πολύτιμες δεξιότητες και όχι να παρουσιάζετε τον εαυτό σας με τρόπο ώστε να φαίνεστε πιο ταιριαστός με τη θέση που αναζητάτε απ’ ό,τι πραγματικά είστε.
Μπορεί, π.χ., να προέρχεστε από μια μεγάλη εταιρεία όπου λειτουργούσατε με συγκεκριμένες διαδικασίες – ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από εκείνο μιας startup. Όμως, η γνώση ενός συγκεκριμένου κλάδου (π.χ. της τραπεζικής ή της λογιστικής) εκ μέρους σας, το δίκτυο των επαφών σας, ή ακόμα και η κατανόηση δομών και διαδικασιών που σας διακρίνει ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται μια νεοφυής επιχείρηση για να αναπτυχθεί.
Επιπλέον, μπορεί να είστε παθιασμένος με κάτι εκτός του κόσμου των επιχειρήσεων, που δείχνει μια άλλη πλευρά του εαυτού σας. Η ερασιτεχνική εμπειρία σας, π.χ., στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο δείχνει ότι είστε δημιουργικός και κατανοείτε τη σημασία του συγχρονισμού.
Αλλά ακόμα κι αν επαγγελματικά βρίσκεστε μακριά από το πεδίο μιας startup, ακόμα κι αν π.χ. είστε καλλιτέχνης ή έχετε εργαστεί σε μια ΜΚΟ, μπορεί να κατέχετε επαγγελματικές δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να είστε επιτυχημένος και σε μια νεοφυή επιχείρηση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε άριστη ικανότητα διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, ή διοίκησης και ενθάρρυνσης μιας ομάδας, ή επίλυσης προβλημάτων.
Η φρέσκια οπτική σας μπορεί να σας οδηγήσει να θέσετε εκείνο το ερώτημα που θα ξεκλειδώσει ένα ολόκληρο νέο σύμπαν ευκαιριών για μια επιχείρηση. Εσείς πρέπει απλά να έχετε τη διάθεση να μάθετε και να συνεργαστείτε με τη νέα ομάδα σας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της με τις δεξιότητές και τα δυνατά σας σημεία.
* Ο Ντέιβιντ Σόνταλ είναι επίκουρος καθηγητής στο Kellogg School of Management και συνιδρυτής της MATTER.