Γιατί δεν πρέπει να ηγείστε σαν τον Δον Κορλεόνε
- 04/07/2015, 16:02
- SHARE
Οι καλοί μάνατζερ ξέρουν ότι είναι πολύ καλύτερο να σ’ αγαπούν παρά να σε φοβούνται.
του Μπρους Βάινσταϊν
Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευχαρίστηση να δω την αγαπημένη μου αμερικανική ταινία, τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και του Μάριο Πούτζο, στο θέατρο Mann στη Φιλαδέλφεια, με ζωντανή μουσική συνοδεία από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας. Στην εναρκτήρια σκηνή, ο Δον Βίτο Κορλεόνε απευθύνεται στον φίλο του, Αμέριγκο Μπονασέρα: «αν, κατά τύχη, ένας έντιμος άνθρωπος όπως εσείς κάνει εχθρούς, τότε αυτοί θα γίνουν και εχθροί δικοί μου. Και τότε θα σας φοβούνται».
Η ηγεσία μέσω του φόβου δούλεψε καλά για τον Δον Κορλεόνε για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μόλις ο γιος του Μάικλ ανέλαβε τις οικογενειακές υποθέσεις, αυτό το στυλ ηγεσίας έγινε τελικά αυτοκαταστροφικό.
Η προβολή αυτής της ταινίας συνέπεσε με τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης με τίτλο «Γιατί δεν μπορείτε να φοβίσετε τους τραπεζίτες ώστε αυτοί να κάνουν το σωστό». Αυτή η μελέτη, ένα κοινό πρότζεκτ της PricewaterhouseCoopers και του London Business School, εξέτασε τις επιλογές που κάνουν οι μάνατζερ στους κλάδους της ασφάλισης, της διαχείρισης περιουσίας, και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε σχέση με τα μπόνους, την αύξηση των αποδοχών, και τις προαγωγές.
Μια έρευνα 2.431 μάνατζερ αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι κάνουν καλύτερη δουλειά όταν έχουν κίνητρο την επιθυμία να επιτύχουν οφέλη και όχι το φόβο της απώλειας ευκαιριών.
«Φανταστείτε ότι έρχεται το τέλος του οικονομικού έτους», η έρευνα ρώτησε τους μισούς συμμετέχοντες. «Έχετε μείνει πίσω σε σχέση με τους συναδέλφους σας. Αν δεν τα πάτε καλύτερα απ’ αυτούς θα χάσουν το σημαντικό μπόνους σας. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε το γεγονός αυτό;». Οι διευθυντές στους οποίους τέθηκε αυτό το σενάριο ήταν 15% περισσότερο αγχωμένοι απ’ ό,τι ενθουσιασμένοι και με υπερδιπλάσιες πιθανότητες να ενεργήσουν ανήθικα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους οι οποίοι έλαβαν ένα σενάριο το οποίο επικεντρωνόταν στις θετικές εκβάσεις.
«Το άγχος διαταράσσει την ικανότητα των ανθρώπων να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, οδηγώντας τους συχνά να συμπεριφέρονται λιγότερο ηθικά», εξηγεί η έκθεση.
Αυτή η έρευνα παρέχει ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι η ηγεσία που βασίζεται στην φροντίδα και όχι στον εκφοβισμό είναι το κλειδί για ένα ικανοποιημένο εργατικό δυναμικό, μια έντιμη συμπεριφορά, και πιο ευτυχισμένους πελάτες. Η φροντίδα είναι ένα βασικό συστατικό των καλών ηγετών.
Οι εταιρικοί ηγέτες που θέλουν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα μέσω μιας ηγεσίας που βασίζεται στη φροντίδα πρέπει να κάνουν αυτά τα τρία πράγματα:
– Αρνηθείτε να ηγείστε μέσω του φόβου. Εστιάζοντας σε αυτό που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν, αυξάνετε τις πιθανότητες να νοιώθουν άβολα στο χώρο εργασίας και να υιοθετήσουν ανήθικη συμπεριφορά.
– Τονίστε τα θετικά. Εστιάστε στο τι κάνει καλά η ομάδα σας, και όχι στο τι κάνει λάθος. Προφανώς υπάρχει θέση και για πειθαρχία σε κάθε οργανισμό, αλλά υπάρχει επίσης άφθονος χώρος για να αναγνωρίσετε αυτό που οι άνθρωποί σας κάνουν σωστά. Η έκθεση της PwC κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.
– Ισχυροποιήστε την ομάδα σας, δίνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στους εργαζομένους σας και σημειώνοντας τα σημαντικά τους επιτεύγματα.
Με όλο το σεβασμό στον Δον Κορλεόνε, οι εξαιρετικοί ηγέτες ηγούνται μέσω της φροντίδας, όχι μέσω του φόβου.