Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βγάλουμε 100.000 ευρώ;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βγάλουμε 100.000 ευρώ;
Photo: pixabay.com
Προφανώς ζούμε στην Ελλάδα του 2023, όπου οι 100.000 ευρώ είναι οι βασικοί μισθοί 10,6 ετών και μόνο εύκολο δεν είναι να τα μαζέψουμε.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε με νούμερα και παραδείγματα κάτι που συχνά ακούμε να λέγεται, αλλά δεν ξέρουμε τα ακριβή αίτια που το κάνουν να ισχύει. Θα δούμε γιατί οι πρώτες μας 100.000€ είναι τόσο δύσκολες και γιατί, αφού τις επιτύχουμε, μετά το πράγμα ρολάρει! Ισχύει αυτό, λοιπόν, ή είναι απλά μια φήμη; Κι αν ισχύει, γιατί ισχύει; Πάμε να δούμε!

Πολλές φορές όταν μιλάμε για χρήματα, θεωρούμε ένα σημαντικό milestone το εκατομμύριο. Εξάλλου, υπάρχει ειδική λέξη για να περιγράψει αυτή την κατάσταση. Είμαι εκατομμυριούχος λέμε! Κι όμως, σήμερα θα δούμε ότι δεν είναι αυτή η κατάσταση που έχει την μεγαλύτερη σημασία. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να στοχεύουμε στο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά σε κάτι μικρότερο, όπως οι 100.000€.

Φυσικά, εδώ ανακύπτει ευλόγως το ερώτημα, μα καλά, είναι μικρό ποσό οι 100.000€; Όχι βέβαια, αλλά μιλάμε για το ένα δέκατο του εκατομμυρίου! Και πάλι όμως, αυτό το ένα δέκατο, αυτές οι πρώτες 100.000 είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής μας.

Σε όλα αυτά, προφανώς ζούμε στην Ελλάδα του 2024, όπου οι 100.000€ είναι οι βασικοί μισθοί 10,6 ετών και μόνο εύκολο δεν είναι να τα μαζέψουμε. Δεν αιθεροβατούμε να πιστεύουμε ότι πολύς κόσμος μπορεί να έχει ρεαλιστικό στόχο τις 100.000€. Για αυτό, είναι εξίσου σημαντικό με τις επενδύσεις, αν όχι σημαντικότερο, το να βρούμε μια ή περισσότερες πηγές εισοδήματος. Θα είναι κάποια δική μας επιχείρηση, κάποιο side hustle, μερισματικές επενδύσεις, κάτι πρέπει να είναι πάντως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάμε, λοιπόν, στους λόγους που οι πρώτες 100.000€ είναι τόσο δύσκολες να επιτευχθούν.

1) Πρώτος λόγος είναι ότι όσο βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειάς μας, η δυνατότητά μας να βγάλουμε χρήματα είναι πιο περιορισμένη. Εδώ τώρα οι αιτίες είναι πολλές. Μια από αυτές είναι ότι, σήμερα που μιλάμε, υφιστάμεθα πολύ μεγάλο πληθωρισμό και ακρίβεια, περάσαμε οικονομική κρίση πρόσφατα, πανδημία και άλλα συναφή. Ακόμη, ενώ οι παλαιότερες γενιές έβγαιναν από την εργασία σε μικρότερη ηλικία γιατί μπορούσαν να ζήσουν με την σύνταξή τους (για να τα λέμε και όλα), σήμερα άνθρωποι 65 και 70 χρονών δεν βγαίνουν στην σύνταξη – βλέπε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που όλο και ανεβαίνουν-. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι ένας νέος άνθρωπος, χωρίς εμπειρία, δεν μπορεί τόσο εύκολα να βρει καλή εργασία εξαρχής, αφού πρέπει πρώτα να εργαστεί, να εκπαιδευτεί, να σπουδάσει και να χτίσει αυτό που στα αγγλικά λέμε earning capacity. Όταν γίνει αυτό, θα ανέβει νομοτελειακά και το κόστος της εργασίας μας κτλ. Όλο αυτό το χτίσιμο όμως, συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια να μαζέψουμε τις πρώτες 100.000€! Για αυτό δυσκολευόμαστε.

2) Ο δεύτερος λόγος που οι πρώτες 100.000€ είναι τόσο δύσκολες, είναι ότι δεν έχουμε την βοήθεια του ανατοκισμού. Δηλαδή την έχουμε, αλλά είναι ακόμα μικρή και αδύναμη. Για να το καταλάβουμε οπτικά, ας την παρομοιάσουμε με την κλασσική χιονόμπαλα που κατρακυλάει σε μια πλαγιά γεμάτη χιόνι. Μια μικρή χιονόμπαλα ξεκινάει να κυλάει και είναι μικρή η ίδια, αλλά και όσο κυλάει συγκεντρώνει λίγο χιόνι, αλλά ακριβώς επειδή είναι μικρή μεγαλώνει αργά. Έτσι και τα χρήματά μας. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Έστω ότι επενδύουμε 10.000€ σε ένα ETF που μας αποδίδει περίπου 10% τον χρόνο. Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, θα έχουμε πάρει ως απόδοση 6.105€, δηλαδή περίπου 100€ τον μήνα. Και πάλι, όμως, απέχουμε πάρα πολύ από τις πολυπόθητες 100.000€. Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτό είναι ότι, στην αρχή, μεγαλύτερη σημασία έχει το πόσα χρήματα μπορούμε εμείς να επενδύουμε και μικρότερη ο ανατοκισμός. Δεν μπορεί να κάνει πολλά, όσο έχουμε λίγα χρήματα να δουλεύουν για εμάς. Ωραία ρε Ιωάννα, θα πει κάποιος, το συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Πάντα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, τι διαφορετικό έχει η πορεία από το μηδέν στις 100.000 από την πορεία πχ από τις 100.000 στις 200.000;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάμε να δούμε!

Αν ξεκινήσουμε από το απόλυτο μηδέν και επενδύουμε 300€ τον μήνα, θα χρειαστούμε κάτι λιγότερο από 14 χρόνια για να φτάσουμε τις πρώτες 100.000€. Μεγάλο διάστημα, αλλά αυτό είναι το δύσκολο μέρος της διαδρομής. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, για να πάμε από τις 100.000€ στις 200.000€ θα χρειαστούμε άλλα 5,5 χρόνια, αφού σε λίγο πάνω από 19 χρόνια επένδυσης θα έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο 200.000€. Ό,τι μας πήρε 14 χρόνια για να χτιστεί, μας πήρε άλλα 5,5 για να διπλασιαστεί. Αν πούμε να φτάσουμε στις 300.000€ τώρα; Αυτό θα πάρει λιγότερο από τέσσερα χρόνια επένδυσης, αφού σε 23 χρόνια από την στιγμή που ξεκινήσαμε, το χαρτοφυλάκιό μας θα έχει ύψος 300.000€! Και, για να μην το κουράσω, ενώ τα πρώτα δεκατέσσερα έτη μας πήγαν από το μηδέν στις εκατό χιλιάδες, τα επόμενα 14 θα μας φτάσουν από τις 100.000€ σε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ!

Για αυτά που είδαμε οι πρώτες 100.000€ είναι δύσκολες, συν το έξτρα ελληνικό ‘’θαύμα’’ με τους πολύ χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια. Μαγική λύση, παιδιά, δυστυχώς δεν υπάρχει, παρά μόνο εξειδίκευση, side hustles για να μαζέψουμε έξτρα χρήματα, αποταμίευση και επένδυση. Είδαμε τα μαγικά που μπορούν να κάνουν οι αριθμοί για εμάς, ας κάνουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι, επενδύοντας όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε ΑΛΛΑ πάντα με προσοχή, με σύνεση, με συνέπεια και με πολύ έρευνα. Δεν βγαίνουμε παιδιά εκεί έξω να επενδύσουμε στο οτιδήποτε. ΟΧΙ πολλή προσοχή γιατί είναι τα χρήματά μας και κανείς δεν μας τα χάρισε!

Φυσικά, επαναλαμβάνω, είναι απόλυτα λογικό να μπορούμε να επενδύουμε λίγο ή και καθόλου κάποιους μήνες, το γνωρίζουμε, στην Ελλάδα ζούμε. Ωστόσο, τώρα ξέρουμε τους αριθμούς και είναι στο χέρι μας. Ευχαριστώ όσους και όσες έφτασαν έως εδώ, τα λέμε την επόμενη φορά.

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: