Γιατί έχει έρθει η ώρα να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο blockchain οικοσύστημα 

Γιατί έχει έρθει η ώρα να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο blockchain οικοσύστημα 
Ακόμη και στη μέση αυτού που πολλοί θεωρούν ανοδική πορεία –το Bitcoin αυξήθηκε κατά 126% και το Ethereum 53% από έτος σε έτος–, οι μικροεπενδυτές στις αγορές συμβολαίων αισθάνονται μια αίσθηση στασιμότητας

Επί χρόνια, ο κλάδος δημιούργησε και έχασε αξία χωρίς να καθιερώσει πραγματικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δείξει ότι είναι στον δρόμο για τη μετατροπή των blockchain και των εφαρμογών που βασίζονται σε αυτές σε πραγματικές επιχειρήσεις, λέει ο Azeem Khan.

Ακόμη και στη μέση αυτού που πολλοί θεωρούν ανοδική πορεία –το Bitcoin αυξήθηκε κατά 126% και το Ethereum 53% από έτος σε έτος–, οι μικροεπενδυτές στις αγορές συμβολαίων αισθάνονται μια αίσθηση στασιμότητας. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τα memecoins έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά, καθώς η σκόνη καταλαγιάζει, είναι σαφές ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα επενδυτών ωφελήθηκε πραγματικά. Τώρα, με ακόμη και τα πιο πολυσυζητημένα έργα υποδομής να παρουσιάζουν πτωτικά διαγράμματα, το ερώτημα τίθεται: πού πρέπει οι μικροεπενδυτές να βάλουν στη συνέχεια τα χρήματά τους;

Η απάντηση βρίσκεται στον εντοπισμό οικοσυστημάτων blockchain που προσφέρουν στους κατασκευαστές τα εργαλεία για τη δημιουργία, την έναρξη και την κλιμάκωση εταιρειών με βιώσιμες αποτιμήσεις – ευκαιρίες με γνήσιες μακροπρόθεσμες δυνατότητες, και όχι απλώς ένα στοίχημα με γνώμονα τα «μιμίδια». Αυτό που θα αρχίσει να μοιάζει με ένα πραγματικό χρηματιστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημερινό τοπίο του Web3, η συναίνεση είναι σαφής: οι επενδυτές έχουν κουραστεί από τις startups που συγκεντρώνουν κεφάλαια. Αντίθετα, περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη μεγάλη καταναλωτική εφαρμογή. Παρότι ο ορισμός του τι συνεπάγεται μια «αίτηση καταναλωτή» θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο από μόνος του, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε γιατί οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) συνεχίζουν να διοχετεύουν χρήματα σε «υποδομές». 

Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε επιχειρηματικό κεφάλαιο καθοδηγείται από την επιδίωξη της 100x απόδοσης – όπως η εύρεση του επόμενου Solana. Πολλά μεγάλα VC αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους διαφοροποιώντας τα χαρτοφυλάκια τους, ελπίζοντας ότι μια μεγάλη νίκη θα αντισταθμίσει τυχόν απώλειες. Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των VCs, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι επενδύσεις σε υποδομές δεν θα αποφέρουν αποδόσεις εάν δεν υπάρξει άνοδος στις εφαρμογές που βασίζονται σε αυτές.

Μια κοινή κριτική στα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου είναι ότι δεν προτίθενται να επενδύσουν σε εφαρμογές καταναλωτών, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Αν κοιτάξουμε πίσω στο 2021, μετά την επιτυχία του Axie Infinity, σχεδόν κάθε VC διοχέτευσε δισεκατομμύρια στη βιομηχανία του GameFi, ελπίζοντας να επαναλάβει αυτή την επιτυχία. Αν και είναι πιθανό ότι λίγα από αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν στους επενδυτές ως κέρδη, είναι σαφές ότι αυτές οι επενδύσεις στόχευαν σε εφαρμογές καταναλωτών — ή τουλάχιστον, σε απόπειρες για αυτές. 

Ακόμα κι αν τα περισσότερα από αυτά τα έργα GameFi είναι ουσιαστικά εφαρμογές DeFi μεταμφιεσμένες σε παιχνίδια με tokenomics τύπου Ponzi, εξακολουθούσαν να είναι προσπάθειες που σχετίζονται με τους καταναλωτές.

Τα VCs θα επενδύσουν σε εφαρμογές καταναλωτών μόλις εντοπίσουν έναν νικητή. Για παράδειγμα, έχουμε δει 40 αντίγραφα του Polymarket μετά την πρόσφατη επιτυχία του.  

Αυτό μας οδηγεί στην ιδέα των πραγματικών εφαρμογών που χτίζονται πάνω σε μια ισχυρή υποδομή blockchain μέσα σε ένα υγιές οικοσύστημα εφαρμογών και χρηστών. Ενώ ορισμένοι οραματίζονται ένα μέλλον με ένα δισεκατομμύριο χρήστες, άλλοι υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη να κλιμακωθεί.

Παράλληλα, οι σκεπτικιστές απορρίπτουν ολόκληρο τον χώρο ως φούσκα που περιμένει να σκάσει. Αντί να παρασυρόμαστε σε εικασίες, είναι πιο παραγωγικό να σκεφτούμε πώς μπορεί να μοιάζει μια πραγματικά ακμάζουσα κοινότητα εφαρμογών blockchain. Το συγκεκριμένο blockchain δεν είναι ο βασικός παράγοντας εδώ – καμία μεμονωμένη αλυσίδα δεν έχει αναδειχθεί ως ο ξεκάθαρος ηγέτης. Όπως και με τον τρόπο που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επιτύχει σε περιφερειακό επίπεδο παγκοσμίως, πιθανότατα θα δούμε πολλαπλές αλυσίδες μπλοκ να ευδοκιμούν παράλληλα.

Πώς μοιάζει ένα υγιές οικοσύστημα

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η ιδανική υποδομή blockchain, τι θα σήμαινε για δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες; Και, το σημαντικότερο, πώς αυτό το σενάριο δημιουργεί ευκαιρίες στους ιδιώτες επενδυτές, ή ακόμη και στα VCs, ώστε να επιτύχουν αποδόσεις;

Σε μια αγορά όπως αυτή, οι κατασκευαστές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν το blockchain που προτιμούν με βάση τις ανάγκες τους και τους πόρους που προσφέρουν αυτά τα blockchain. Από εκεί, αυτοί οι κατασκευαστές θα σκεφτούν τις εταιρείες που θέλουν να ξεκινήσουν και τελικά θα φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Στην ιδανική περίπτωση, θα αντλούσαν στη συνέχεια επιχειρηματικά κεφάλαια για να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους μόλις αποκτήσουν έλξη. Αφού επιβεβαιώσουν το μοντέλο τους, θα λανσάρουν ένα token στα χρηματιστήρια για να αυξήσουν το ταμείο τους, χρησιμοποιώντας αυτά τα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με τα tokenomics τους.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα συγκεντρώνουν χρήματα σε πιο ρεαλιστικές αποτιμήσεις, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν ότι χτίζουν γνήσιες επιχειρήσεις με μοντέλα βιώσιμων εσόδων. Σε αυτό το μοντέλο, το blockchain θα παράγει έσοδα από τον χώρο μπλοκ που χρησιμοποιείται από αυτά τα προϊόντα, οι κατασκευαστές θα επωφελούνται καθώς αυξάνεται η αξία των token που κατέχουν οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έβλεπαν αποδόσεις μέσω ξεκλειδώματος tokens και οι κεντρικές ανταλλαγές θα κέρδιζαν από την αγορά και την πώληση μάρκες από τους χρήστες. Ή, ίσως, μεγαλύτερες εταιρείες θα αποκτούσαν αυτά τα έργα με τρόπο που να είναι οικονομικά επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν αυτό το μοντέλο ακούγεται γνωστό, αυτό οφείλεται στο ότι είναι παρόμοιο με το Web2. Στη συνέχεια, ένας κοινός δρόμος για τις εταιρείες είναι να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν, να κερδίσουν έλξη, να αυξήσουν επιχειρηματικά κεφάλαια σε κλίμακα και τελικά είτε να αποκτηθούν είτε να δημοσιοποιηθούν μέσω μιας δημόσιας εγγραφής. Αυτές οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια με ρεαλιστικές αποτιμήσεις και επικεντρώνονται στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων, με επενδυτές που πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες δυνατότητές τους.

Για τους ιδιώτες επενδυτές, αυτό το μοντέλο παρουσιάζει μια συναρπαστική ευκαιρία. Αντί να ρίχνουν χρήματα σε έργα υποδομής με ήδη διογκωμένες αποτιμήσεις ή να παίζουν σε memecoins με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, οι επενδυτές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εταιρείες που ξεκινούν σε διαφορετικές αλυσίδες σε μικρότερες, πιο λογικές αποτιμήσεις με πραγματικό δυναμικό ανάπτυξης. Οι έμπειροι επενδυτές στον χώρο μπορεί να επενδύσουν σε μια εταιρεία της οποίας το token ξεκινά αρχικά με αποτίμηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και να το παρακολουθήσουν να αυξάνεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, με βάση την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει αξία στους χρήστες με την πάροδο του χρόνου.

Πιθανότατα θα έχουμε ένα σενάριο με πολλαπλές επαναλήψεις έργων σε DeFi, SocialFi, GameFi και διάφορες εφαρμογές καταναλωτών. Κάθε έργο σε διαφορετικές αλυσίδες θα απαιτούσε ένα νέο σύνολο μετρήσεων για να καθορίσει ποιες είναι προετοιμασμένες για επιτυχία. Αυτό το δυναμικό περιβάλλον θα ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό για έμπειρους επενδυτές που επιθυμούν να εξερευνήσουν καινοτόμες μεθόδους για την αξιολόγηση και την αξιοποίηση εταιρειών on-chain.

Αναμφίβολα θα υπήρχαν λάθη στην αποτίμηση και την επένδυση σε αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η αγορά θα σταθεροποιηθεί, απομακρυνόμενη από τα τυχερά παιχνίδια για αποδόσεις προς πιο στρατηγικές επενδύσεις. Οι επενδυτές θα άρχιζαν να εντοπίζουν τα ακατέργαστα διαμάντια μέσω σταθερών επενδυτικών στρατηγικών και το οικοσύστημα θα ωρίμαζε σταδιακά σε μια πιο βιώσιμη αγορά. 

Αυτό δεν υποβαθμίζει τους εγγενείς κινδύνους που συνοδεύουν πάντα τις επενδύσεις, ειδικά όταν αποτιμώνται εταιρείες στην αιχμή της καινοτομίας. Το Web3 είναι ήδη γεμάτο με απάτες, επομένως είναι πιθανό ότι ένα πιο εξελιγμένο επενδυτικό τοπίο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο περίπλοκα σχέδια. Όμως, παρά τους κινδύνους αυτούς, το ενδεχόμενο ανοδικής ενέργειας σε μια τέτοια αγορά θα μπορούσε να είναι τεράστιο.

Καθώς ο κλάδος του blockchain ωριμάζει, πρέπει να στραφεί από την καθαρή κερδοσκοπία σε επενδύσεις που μοιάζουν με ένα παραδοσιακό χρηματιστήριο. Για χρόνια, ο κλάδος δημιούργησε και έχασε αξία χωρίς να καθιερώσει πραγματικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ωστόσο, καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη φάση – όπου το blockchain λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ρυθμιστικές αρχές και τις μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο – είναι σημαντικό να δείξουμε ότι βρισκόμαστε στον δρόμο για τη μετατροπή των blockchain και των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί σε αυτές σε πραγματικές, βιώσιμες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστές, οι χρήστες και οι επενδυτές μπορούν τελικά να αποκομίσουν ανταμοιβές με τρόπο που ενθαρρύνει ένα υγιές και διαρκές οικοσύστημα blockchain.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: