Γιατί «φρενάρουν» οι εκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης
- 18/08/2015, 21:10
- SHARE
Τα μηνύματα και η πίεση των εταίρων, η εκταμίευση με το σταγονόμετρο και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.
Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης (εάν ποτέ υπήρξαν πραγματικά) φρενάρουν μπροστά στην αντίδραση των Ευρωπαίων, που στέλνουν μηνύματα να ξεχάσει τη συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, εάν παγώσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών B. Σόιμπλε διεμήνυσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λάβει τα μέτρα τους απέναντι στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εκλογές: η εκταμίευση θα γίνεται με το σταγονόμετρο και οι δανειστές θα παρακολουθούν βήμα-βήμα την πορεία της υλοποίησης των μέτρων. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν προχωρήσουν σε εκλογές, τότε η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι όποιες αποφάσεις για το χρέος.
Αναζητούν, λοιπόν, το αφήγημα, χωρίς όμως να το βρίσκουν, καθώς χωρίς αξιολόγηση, δεν θα μπορούν να «πουλήσουν» επικοινωνιακά το χαρτί της ελάφρυνσης του χρέους.
Το επικοινωνιακό επιτελείο στο Μαξίμου εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει η Βουλή, ώστε οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, καθώς και αρκετά από τα προαπαιτούμενα ενόψει της πρώτης αξιολόγησης να εισαχθούν προς ψήφιση στα θερινά τμήματα, στα οποία θα επιλεγούν «φιλικοί» προς το ΝΑΙ βουλευτές.
Η λύση αυτή αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές εντός του Μαξίμου, όμως προκαλεί και θύελλα αντιδράσεων στους διαφωνούντες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τα μέτρα που πρέπει να έλθουν στη Βουλή έως τον Οκτώβριο αναμένεται να προκαλέσουν φθορά στην κυβέρνηση, καθώς πλήττουν αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και το σύνολο των φορολογουμένων, ενώ θα συμπέσουν και με την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προκήρυξη και μόνο πρόωρων εκλογών αναμένεται να «παγώσει» όχι μόνο τη διαπραγμάτευση, αλλά και την οικονομία, που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από ένα εφιαλτικό εξάμηνο και το «χαστούκι» των capital controls. Ήδη, οι προβλέψεις για ύφεση 2,3% φέτος θεωρούνται από πολλούς αναλυτές αισιόδοξες και εάν προκηρυχθούν εκλογές, αναμένεται να αναθεωρηθούν εκ νέου επί τα χείρω…
Διαβάστε ακόμη: