Γιατί γερνάμε πιο γρήγορα μετά τα 40 και μετά τα 60 μας χρόνια

Γιατί γερνάμε πιο γρήγορα μετά τα 40 και μετά τα 60 μας χρόνια
Photo: pixabay.com
Ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 εθελοντές ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι έδωσαν αίμα ή παρείχαν βιολογικά δείγματα κάθε λίγους μήνες για σχεδόν δύο χρόνια, αξιολογώντας αλλαγές σε περισσότερα από 135.000 μόρια και μικρόβια.

«Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με τον χρόνο· υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές», δήλωσε ο Michael Snyder, PhD, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ένας από τους ερευνητές της μελέτης, στην επίσημη κάλυψη του πανεπιστημίου. «Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των 40 είναι μια περίοδος δραματικής αλλαγής, όπως και οι αρχές της δεκαετίας των 60. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζετε.»

Οι μοριακές αλλαγές, όταν τα μόρια και τα μικρόβια αυξάνονται ή μειώνονται περισσότερο, επηρεάζουν τον κίνδυνο του οργανισμού για χρόνιες ασθένειες, την ικανότητα αντιμετώπισης ασθενειών και τον ρυθμό γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι αλλαγές που εμφανίζονται στους ανθρώπους γύρω στα 40 ήταν στενά συνδεδεμένες με καρδιακές παθήσεις, τη λειτουργία του δέρματος και των μυών, και τον τρόπο που μεταβολίζουν την καφεΐνη, τα λίπη και το αλκοόλ. Οι μοριακές αλλαγές στους ανθρώπους γύρω στα 60 επηρεάζουν το οξειδωτικό στρες, την υγεία του ανοσοποιητικού, τις καρδιακές παθήσεις, τον μεταβολισμό της καφεΐνης, τις νεφρικές παθήσεις, καθώς και τη γήρανση του δέρματος και των μυών. Αυτά συνάδουν με τα 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης, όπως η χρόνια φλεγμονή και η κυτταρική γήρανση, που συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Επίσης, εξηγεί πώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες βιώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο αλκοόλ, αυξάνουν το βάρος τους και εμφανίζουν απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 εθελοντές ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι έδωσαν αίμα ή παρείχαν βιολογικά δείγματα κάθε λίγους μήνες για σχεδόν δύο χρόνια, αξιολογώντας αλλαγές σε περισσότερα από 135.000 μόρια και μικρόβια. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μορίων και μικροβίων, το 81%, δεν άλλαζε γραμμικά καθώς το άτομο μεγάλωνε. Οι πιο γρήγορες αλλαγές εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60 τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλουν στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των 40, πιθανότατα υπάρχουν άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές και στους άνδρες και στις γυναίκες», δήλωσε ο Xiaotao Shen, PhD, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Νανγιάνγκ στη Σιγκαπούρη, σε ανακοίνωση του Στάνφορντ. «Η ταυτοποίηση και η μελέτη αυτών των παραγόντων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για μελλοντική έρευνα.»

Ενώ οι υποκείμενοι μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνουν αυτές οι γρήγορες μοριακές αλλαγές σε αυτά τα δύο σημαντικά χρονικά διαστήματα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι και η μελέτη συνέλεξε δεδομένα μόνο μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, το μήνυμα είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία σας όταν φτάσετε στη μέση ηλικία για να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις μοριακές αλλαγές που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Αυτό σημαίνει τακτική προπόνηση αντίστασης για να αντιμετωπιστεί η απώλεια μυών, καθημερινή κίνηση για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, και διατροφή με θρεπτικά, χορταστικά τρόφιμα για να καταπολεμηθεί η πτώση του μεταβολισμού.

Για περισσότερα σχετικά με την υγιή γήρανση:

  • Η καλή φυσική κατάσταση καθώς γερνάτε δεν αφορά μόνο την άσκηση. Οι ειδικοί λένε να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις 4 συνήθειες.
  • 4 τρόποι για τις γυναίκες να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το «μπόνους μακροζωίας» τους.
  • Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να γίνετε «SuperAger».
  • Οι καλύτερες επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές για ένα δυνατό μυαλό καθώς μεγαλώνετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com