Γιατί η αυτοκινητοβιομηχανία χάνει μέρος των πωλήσεων της στην Ευρώπη

Γιατί η αυτοκινητοβιομηχανία χάνει μέρος των πωλήσεων της στην Ευρώπη
epaselect epa08408122 The lot of a Toyota dealership is seen without visitors in Alexandria, Virginia, USA, 07 May 2020. Since March, auto retailers sold almost eight hundred thousand less vehicles than initially forecast for this period, according to J.D. Power. Some lawmakers are urging Congress to aid the auto industry over concerns about the economic ramifications of the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτουστην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περισσότερο από 25% φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και ζητά ένα πλαίσιο πολιτικής, που θα επιτρέπει στην αγορά να ανακάμψει και να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα η στροφή προς μοντέλα μηδενικών ρύπων.

Τα προβλήματα της αγοράς είναι μεγάλα. Από την συνεχόμενη αύξηση των πρώτων υλών και με την μεγάλη αναμονή των καινούριων αυτοκινήτων, μέχρι και τα προβλήματα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ. Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους οι συνολικοί όγκοι συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν 12% για να φτάσουν τα 6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής, η αγορά περιοριζόταν μόνο από την πλευρά της προσφοράς, καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εξαρτημάτων περιόρισαν τον όγκο παραγωγής. Τώρα, η αυξημένη ζήτηση περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό λόγω του πληθωρισμού και των φόβων για ύφεση.

Έχοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η ACEA αναθεώρησε την αρχική της πρόβλεψη ότι η αγορά του αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο έτος. Αντίθετα, αναμένει ότι θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, μειώνοντας τις πωλήσεις της κατά 1% αγγίζοντας τα 9,6 εκατομμύρια μονάδες. Σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία του 2019, η πτώση αγγίζει το 26% στις πωλήσεις αυτοκινήτων σε διάστημα μόλις τριών ετών.

«Τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από σημαντικά γεγονότα όπως το Brexit, η πανδημία, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό ημιαγωγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπό του στις τιμές και τη διαθεσιμότητα της ενέργειας. Όλα αυτά υπογραμμίζουν πόσο γρήγορα, πόσο βαθιά και πόσο απρόβλεπτα αλλάζει ο κόσμος μας. Αυτό ισχύει κυρίως στο γεωπολιτικό πλαίσιο, όπου υπάρχουν άμεσες συνέπειες για τη διασυνδεδεμένη παγκοσμίως βιομηχανία μας και τις στενές αλυσίδες αξίας της», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την πτώση και την μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να επενδύουν τεράστια ποσά στην ασφάλεια, τις τεχνολογίες και στη βιώσιμη κινητικότητα, θέλοντας να παραμένουν πρωταγωνιστές στα γεγονότα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι των εξελίξεων, καθώς τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές θα είναι τεράστιες και το τοπίο της αυτοκίνησης πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.