Γιατί η απαγόρευση Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι απλά μια συμβολική χειρονομία
- 10/03/2022, 10:43
- SHARE
του Eamon Barrett
Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση διακοπή των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, απαγορεύοντας την αγορά αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Είναι μια δραματική χειρονομία, αλλά οι επιπτώσεις από την απόφαση θα περιοριστούν λόγω της μικρής αξίας του ενεργειακού εμπορίου ΗΠΑ-Ρωσίας. Η εντολή του Μπάιντεν θα μπλοκάρει το 10% του τρέχοντος ενεργειακού μείγματος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 3% της προμήθειας πετρελαίου των ΗΠΑ, το οποίο οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν με αγορές που γίνονται από αλλού – αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει χαλάρωση των κυρώσεων σε άλλους εξαγωγείς, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.
Και από τη σκοπιά της Ρωσίας, η απώλεια της αμερικανικής αγοράς δεν είναι καταστροφική. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, πουλώντας 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αργού ημερησίως. Οι ΗΠΑ αγοράζουν μόλις το 3% αυτής της ποσότητας.
«Η απόφαση του Μπάιντεν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη, αλλά η κίνηση προς μια ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν η πραγματική κίνηση ουσίας, δεδομένης της σχετικά μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ο Jason McMann, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης γεωπολιτικού κινδύνου της Morning Consult.
Η Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερος πελάτης, απορροφώντας σχεδόν το 60% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Ωστόσο, η ΕΕ – η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% των συνολικών της εισαγωγών φυσικού αερίου και το 25% των αναγκών της σε πετρέλαιο – εξετάζει επίσης ένα σχέδιο για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 65% φέτος.
Η απώλεια τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ θα αποκόψει ένα σημαντικό κομμάτι από τις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας που οι εξαγωγείς θα δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν, αν και η Ρωσία έχει ακόμη μερικούς σημαντικούς πελάτες.
Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τις παραγγελίες της σε ρωσικό πετρέλαιο και θα μπορούσε κάλλιστα να επωφεληθεί από αυτό. Με λιγότερους πελάτες, το ρωσικό αργό θα πωλείται με έκπτωση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Μόλις η ΕΕ αρχίσει να αντικαθιστά τους Ρώσους προμηθευτές της με εισαγωγές από άλλες χώρες, το διεθνές κόστος του πετρελαίου θα αυξηθεί επίσης.
Η Ινδία μπορεί επίσης να λάβει περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Η Ινδία εισάγει το 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο, αλλά λαμβάνει μόνο το 3% αυτού του μείγματος από τη Ρωσία. Αντιμέτωπη με την προοπτική το αργό τύπου Brent να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει τις εισαγωγές πετρελαίου του για να ευνοήσει τη Ρωσία.