Γιατί η Coca-Cola και άλλες πολυεθνικές παραμένουν στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Γιατί η Coca-Cola και άλλες πολυεθνικές παραμένουν στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις
Photo: pixabay.com
Οι πολυεθνικές που παραμένουν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαναπατρισμό των κερδών τους λόγω των απαιτούμενων αδειών.

Η Coca-Cola ήταν από τις πρώτες πολυεθνικές που υποσχέθηκαν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Για να αποφύγει τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, η εταιρεία ζήτησε από τους συνεργάτες της να αποσύρουν τα προϊόντα της από τα καταστήματα, να σταματήσουν τις παραδόσεις σιροπιού και να διακόψουν την παραγωγή των ποτών της.

Δύο χρόνια αργότερα, το χαρακτηριστικό κόκκινο λογότυπο της Coca-Cola παραμένει ευρέως διαθέσιμο σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια στη Ρωσία. Το νέο προϊόν, Dobry Cola, κυκλοφορεί σε συσκευασίες που θυμίζουν έντονα την αυθεντική Coca-Cola, καθιστώντας την εταιρεία τον κορυφαίο κατασκευαστή ανθρακούχων ποτών στη χώρα. Σύμφωνα με την Prodazhi.rf, η Coca-Cola κατέχει μερίδιο αγοράς 13%, με την επιτυχία της Dobry Cola να συμβάλλει σε αυτό το ποσοστό.

Παρά την επίσημη αποχώρηση, η Coca-Cola εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη μέσω εισαγωγών από γειτονικές χώρες όπως η Γεωργία και το Καζακστάν. Ένας νόμος που επιτρέπει την πώληση επώνυμων προϊόντων χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του εμπορικού σήματος έχει διευκολύνει τη διάθεση της αυθεντικής Coca-Cola στη Ρωσία, μεταδίδει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η PepsiCo, τον Σεπτέμβριο του 2022, σταμάτησε την παραγωγή και πώληση των Pepsi, Mountain Dew και 7Up στη Ρωσία. Ωστόσο, η εταιρεία εισήγαγε νέα προϊόντα, όπως την Evervess και αύξησε την παραγωγή της Frustyle, ενισχύοντας τις πωλήσεις της ρωσικής μονάδας της κατά 12% το περασμένο έτος.

Από το 2022, περισσότερες από 1.000 πολυεθνικές έχουν ανακοινώσει περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία. Ωστόσο, πολλές εταιρείες, όπως η Unilever και η Nestlé, συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω της απροθυμίας τους να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις τους στη χαμηλή τιμή που ζητά το Κρεμλίνο. Η Carlsberg και η Danone είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να κατάσχονται, ενώ η Auchan, η Benetton, η Subway και η TGI Fridays συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς σχέδια αποχώρησης.

Οι πολυεθνικές που παραμένουν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαναπατρισμό των κερδών τους λόγω των απαιτούμενων αδειών. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% πέρυσι, με την ανεργία να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό του 2,6% και τους μισθούς να αυξάνονται.

Παρά τις διακηρύξεις για αποεπένδυση, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική για πολλές εταιρείες. Ορισμένες, όπως η Mondelez, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, ενώ άλλες, όπως η Raiffeisen Bank International, διατηρούν σχέδια ανάπτυξης παρά τις δεσμεύσεις τους. Για πολλές εταιρείες, η παραμονή στη Ρωσία είναι θέμα στρατηγικής, παρά τις ηθικές επιταγές για αποχώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: