Γιατί η δημιουργία επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων είναι μονόδρομος
- 22/02/2023, 14:05
- SHARE
Η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί έναν πυλώνα που παγκοσμίως αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 15ετία από την κρίση του 2008, έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος προσεγγίζοντας τα 60 τρισ. δολάρια, με τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων να αναλογούν στο 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ και στο 105% του συνολικού ΑΕΠ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.
Δυστυχώς η Ελλάδα μέχρι και σήμερα παραμένει ουραγός μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με το μέγεθος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε όρους αξίας περιουσιακών στοιχείων (Ενεργητικού) να προσεγγίζει μόλις το 0,1% του ΑΕΠ, ενώ μόλις 1,3% του εργατικού δυναμικού ή 55.000 Έλληνες εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι σε ΤΕΑ. Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο λειτουργούν περισσότερα από 150.000 ΤΕΑ με αξία περιουσιακών στοιχείων 3 τρισ. ευρώ και με σχεδόν 60 εκατομμύρια μέλη και δικαιούχους.
Μιλώντας στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης με τίτλο «Σε Σταυροδρόμι το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, Χρήστος Νούνης, ανέφερε ότι ο εν λόγω θεσμός αριθμεί σήμερα 31 ΤΕΑ, εκ των οποία τα 27 είναι ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης και τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης. Καθοδόν για αδειοδότηση το τρέχον έτος βρίσκονται 4 νέα επαγγελματικά ταμεία, το 1ο εκ των οποίων είναι αυτό της Αlpha Bank.
«Mε την ίδρυση του Ταμείου πλέον ο τραπεζικός κλάδος της οικονομίας θα συμμετέχει στο θεσμό με τρεις εκ των συστημικών τραπεζών, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τη συμμετοχή των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα στον 2ο Πυλώνα. Το συνολικό τους ενεργητικό στις 31/12/2022 προσέγγισε τα 1,81 δισ. ευρώ, ενώ η μέση ετήσια απόδοση των χαρτοφυλακίων τους την τελευταία δεκαετία ήταν της τάξεως του 4,5%, αποδεικνύοντας στην πράξη τα οφέλη της δομημένης, μακροχρόνιας, συστηματικής και επαρκώς διαφοροποιημένης αποταμίευσης μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής διαχείρισης που παρέχουν τα ΤΕΑ».
Σχολίασε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ο 2ος Πυλώνας στη χώρα μας διανύει συνεχή ανοδική πορεία καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν ιδρυθεί 14 από τα 27 επαγγελματικά ταμεία. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ αισιόδοξο το αυξημένο πλέον ενδιαφέρον των διοικήσεων των εργοδοτριών εταιρειών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στην συνολική στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους για την ενίσχυση των εργαζομένων τους.
«Το ασφαλιστικό είναι ένα περίπλοκο σύστημα και εμείς επιλέξαμε σκόπιμα να εστιάσουμε στον 1ο πυλώνα για να μπορέσει σταδιακά να αναπτυχθεί υγειώς. Αντιλαμβάνομαι το αναπτυξιακό εργαλείο και τη δυναμική του, εφόσον όμως γίνουν διεπαγγελματικα ταμεία με σοβαρή κεφαλαιακή βάση και λογικό διαχειριστικό κόστος» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Νέο σήμα της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων
22/02/2023Σκοπός, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι να καταντήσουμε με 100 επαγγελματικά ταμεία που η διαχείριση τους θα είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη τους, αλλά να έχουμε ένα σύστημα που θα προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία και στους ίδιους τους ασφαλισμένους.
«Σαφώς και υπάρχει προοπτική. Ένα από τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης είναι να δούμε προσεκτικά το ζήτημα αυτό. Βασική πρόκληση όμως και δείκτης για το πώς θα εξελιχθεί η επαγγελματική ασφάλιση, είναι το δημογραφικό στο οποίο η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα».
Για έναν νέο θεσμό με 20 χρόνια ζωής στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παραδέχτηκε πως ως χώρα παραμένουμε πολύ πίσω στην επαγγελματική ασφάλιση συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που από μόνο του αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού. «Χρειάζεται το κατάλληλο πλαίσιο, η παροχή κινήτρων και η οικονομική ανάπτυξη όταν μιλάμε για αποταμίευση, η οποία είναι μιας μορφής επένδυση. Ως κυβέρνηση, λάβαμε μια χρήσιμη πρωτοβουλία για τις επικουρικές συντάξεις. Πάνω από 165.000 νέοι έχουν μπει στο ταμείο αυτό, αριθμός που δείχνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μιας και πρόκειται για ανθρώπους που προσελήφθησαν για πρώτη φορά στη ζωή τους» κατέληξε.
Το παρών στο συνέδριο έδωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργαζομένων, πολιτείας και συνταξιούχων. «Η νέα πραγματικότητα ανάγει τα επαγγελματικά ταμεία σε συνοδοιπόρο. Συνεπώς η εξέλιξη και η ανάπτυξη τους είναι μονόδρομος. Στα περισσότερα κράτη της ΕΕ δίνονται σοβαρά κίνητρα για την ανάπτυξη, τόσο του 1ου, όσο και του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Απαιτείται η ισχυροποίηση της οικονομίας και η ταυτόχρονη ενίσχυση του υφιστάμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Υπενθύμισε πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις των προϊόντων και το υψηλό ενεργειακό κόστος πιέζουν ασφυκτικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αναγνώρισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι σημαντικά, ωστόσο, στοχεύουν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και όχι σε ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συμπληρωματικής ασφάλισης καθώς αντικατοπτρίζει, όπως είπε, μια δίκαιη συνεισφορά για ένα πιο δίκαιο ανταποδοτικό σύστημα. «Παρά την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, στην Ελλάδα παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης την τελευταια πενταετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το νεοϊδρυθέν ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο οποίο ο ίδιος είναι επικεφαλής και το χαρακτήρισε ως case study, υπενθύμισε ότι το πρώτο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης στην ιστορία δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1919 και αφορούσε στην συνταξιοδότηση των γιατρών.
Τέλος, το στίγμα του έδωσε και ο Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Κουτρουμάνης, εστιάζοντας στη δημιουργία μιας συμφωνίας για το πώς θα αναπτυχθεί η επαγγελματική ασφάλιση στην νέα ελληνική πραγματικότητα που δεν θα έχει μόνο στοιχεία αλληλεγγύης, αλλά και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Κατέστησε δε σαφές πως για να υπάρξει ο 2ος πυλώνας ασφάλισης θα πρέπει να στηριχθεί επαρκώς ο πρώτος, ενώ διευκρίνισε πως σήμερα στις νέες συντάξεις το 60% είναι η εθνική και το 40% η ανταποδοτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: