Γιατί η ΕE δεν έχει εγκρίνει ακόμα την εξαγορά της Shazam από την Apple;
- 11/02/2018, 13:58
- SHARE
Ίσως οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ θα ήθελαν να εξετάσουν περαιτέρων την υπόθεση.
του David Meyer
Η εξαγορά της υπηρεσίας αναγνώρισης μουσικής Shazam από την Apple είναι πιθανό να έχει βρει …τοίχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ είπαν ότι θα ήθελαν να εξετάσουν την υπόθεση περαιτέρω.
Δεν είναι σαφές ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά η Αυστρία – η χώρα-μέλος της ΕΕ όπου η Apple υπέβαλλε αίτηση για να λάβει ρυθμιστική έγκριση – θέλει την υπόθεση να την αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο ζήτησαν η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Η συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει σε αυτόματη διενέργεια έρευνας από την Κομισιόν. Πέρυσι, η Shazam είχε έσοδα μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία αυτόματης έρευνας είναι τα 100 εκατομμύρια ευρώ ή περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες.
Όμως, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μια χώρα μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να εμπλακεί, κι αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση αυτή.
«Βάσει των στοιχείων που υπέβαλε η Αυστρία και οι χώρες που προσχώρησαν στην αίτηση παραπομπής και με την επιφύλαξη του αποτελέσματος της πλήρους έρευνάς της, η Επιτροπή θεωρεί ότι η εξαγορά αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η Επιτροπή έχει επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι η πιο κατάλληλη αρχή για την αντιμετώπιση των πιθανών διασυνοριακών επιπτώσεων της εξαγοράς» ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η εξαγορά της Shazam από την Apple στόχο είχε να ωθήσει τους χρήστες της πρώτης στο Apple Music όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να εντοπίσουν τραγούδια που παίζονται στον χώρο. Ο αναλυτής της Midia, Mark Mulligan, είπε πρόσφατα ότι αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει εκατομμύρια περισσότερους συνδρομητές για το Apple Music.
Όμως, κάποιοι παρατηρητές επισημαίνουν την τεράστια «δεξαμενή» δεδομένων χρηστών του Shazam και το γεγονός ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει πλέον τα δεδομένα ως στοιχείο ενεργητικού όταν εξετάζει τα οφέλη και τους κινδύνους από εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Το 2016, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είχε τονίσει ότι «οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα με τρόπο που αποτρέπει άλλους από το να τις ανταγωνιστούν».
Τόσο η Apple όσο και η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.