Γιατί οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Γαλλία
- 07/04/2016, 19:31
- SHARE
10.000 έφυγαν μόλις πέρυσι.
Οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν τη Γαλλία, αν κρίνουμε από μια έκθεση της New World Wealth, εταιρεία ερευνών σχετικά με τον παγκόσμιο πλούτο. Συγκεκριμένα, περίπου 10.000 εκατομμυριούχοι έφυγαν απ’ τη χώρα το 2015.
Το Παρίσι έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης εξόδου των πλουσίων, με 7.000 εκατομμυριούχους να το εγκαταλείπουν πέρυσι. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 6% των εκατομμυριούχων του Παρισιού, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στους 126.000, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
Οι περισσότεροι από τους Παριζιάνους εκατομμυριούχους που έφυγαν πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στο Ισραήλ.
Η μελέτη – η τρίτη ετήσια του είδους – βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία γύρω απ’ τον πλούτο, άλλες έρευνες, συνεντεύξεις με ειδικούς επί ζητημάτων μετανάστευσης, και επαγγελματίες διαχειριστές πλούτου.
Άλλες χώρες στις οποίες παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο είναι η Κίνα (με 9.000 εκατομμυριούχους να αναχωρούν για …άλλες πολιτείες), η Ιταλία (6.000), και η Ινδία (4.000).
«Οι εκροές πλουσίων από την Ινδία και την Κίνα δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς αυτές οι χώρες παράγουν ακόμα περισσότερους εκατομμυριούχους απ’ αυτούς που χάνουν» αναφέρει η έκθεση. «Μόλις το επίπεδο ζωής σε αυτές τις χώρες βελτιωθεί, αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός πλουσίων να επανέλθει εκεί».
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη χώρα μας, καθώς 3.000 εκατομμυριούχοι εμφανίζονται να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα το 2015.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έξοδος των εκατομμυριούχων είναι ένα «κακό σημάδι» για τις χώρες στις οποίες αυτό το φαινόμενο λαμβάνει χώρα. «Οι εκατομμυριούχοι είναι συχνά οι πρώτοι που φεύγουν … έχουν τα μέσα να το κάνουν, σε αντίθεση με άλλους πολίτες της μεσαίας τάξης». Η φυγή αυτή μπορεί να πλήξει τις τοπικές οικονομίες, καθώς πολλοί εξ’ αυτών είναι ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες απασχολούν εργαζομένους και πληρώνουν υψηλούς φόρους.
Όσο για τις χώρες υποδοχής, η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας δεχθεί 8.000 εκατομμυριούχους το 2015. Περίπου 7.000 πήγαν στις ΗΠΑ, ενώ 4.000 επέλεξαν το Ισραήλ.