Γιατί η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό – Τα «αγκάθια» και οι προτάσεις

Γιατί η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό – Τα «αγκάθια» και οι προτάσεις
05 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) is reflected in the Main River in the evening light. The regular Governing Council meeting will take place at the ECB on Thursday (06.06.2024). Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο Φίλιπ Λέιν ανέφερε ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, με τον εσωτερικό πληθωρισμό να διατηρείται στο 4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, παρά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν ανέφερε την Πέμπτη ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, με τον εσωτερικό πληθωρισμό να διατηρείται στο 4%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Όπως εξήγησε σε διάλεξή του στη Νάπολη της Ιταλίας, αυτό συμβαίνει διότι «η δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες».

«Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο εσωτερικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμά του πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%», επισήμανε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, ότι μάλλον είναι πολύ νωρίς για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία επιστροφής στο 2%. Οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών διατηρούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το κόστος των υπηρεσιών, γεγονός που διατηρεί τους κεντρικούς τραπεζίτες σε επαγρύπνηση.

Εξάλλου, ο Λέιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δώσουν απαντήσεις στα παρατεταμένα ερωτήματα της ΕΚΤ σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του μήνα θα επικεντρωθεί «στην πλευρά της οικονομίας», όπως είπε.

Στη Νάπολη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αύξηση των μισθών θα ομαλοποιηθεί το 2025, επικαλούμενος σχετικές έρευνες μεταξύ επιχειρήσεων και οικονομικές προβολές.

«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο έτος υψηλών μισθών», δήλωσε ο Λέιν. «Οι αυξήσεις των μισθών φαίνονται ότι θα κυμαίνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», κατέληξε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ως επί το πλείστον βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα συνέχιζε να μειώνεται, αλλά ορισμένοι ένιωθαν άβολα για τη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, δεδομένης μιας σειράς αρνητικών εκπλήξεων, όπως προκύπτει από τους απολογισμούς της συνεδρίασής τους την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, αφού υποσχέθηκε εκ των πραγμάτων μια τέτοια κίνηση, αλλά δήλωσε ότι ο χρόνος οποιασδήποτε επόμενης μείωσης είναι στον αέρα μέχρι να είναι πιο σίγουρη ότι η αύξηση των τιμών θα κινηθεί προς τον στόχο της το επόμενο έτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου, δεδομένου του επίμονα υψηλού κόστους των υπηρεσιών, αλλά ο Σεπτέμβριος παραμένει ως πιθανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 τάσσεται ο Στουρνάρας

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι νέες μειώσεις είναι δικαιολογημένες, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις. Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπέρ-ερμηνεύσει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες. Όπως σημείωσε «Ναι, είναι πάνω από το 2% – αλλά τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2%. Και αν αφαιρέσουμε τις επιδράσεις της βάσης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Αν δεν τηρήσουν τους κανόνες, αυτό προσκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: