Γιατί η εποπτεία δεν θα σταματήσει το 2018
- 26/07/2017, 16:19
- SHARE
Τι εκτιμάει το γραφείο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα τελειώσει το 2018, αναφέρουν αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα εκτιμούν πως οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη του 2017 δεν αποκαλύπτουν τα προβλήματα της χώρας.
Η έξοδος ωστόσο στις αγορές είναι ένα θετικό μήνυμα όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι στην τριμηνιαία έκθεση τους, σημειώνοντας όμως ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχισθούν και δεν ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση, υπάρχει κίνδυνος η χώρα να επιστρέψει σε ύφεση και να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες («συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης» και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στην έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επικρίνει ακόμα τις τακτικές της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη, συνδέοντας τις με την οικονομία και την ύφεση.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας (rule of law, διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο)».
Στην έκθεση προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Όπως σημειώνεται, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% το 2017 και το 2018 το 3%, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη.
«Για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.