Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 376 εκατομμυρίων ευρώ στην Intel

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 376 εκατομμυρίων ευρώ στην Intel
Intel logo displayed on a phone screen and microchip and are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on July 19, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι αθέμιτες πρακτικές που οδήγησαν στο πρόστιμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέβαλε εκ νέου πρόστιμο ύψους 376,36 εκατ. ευρώ στην Intel για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά των τσιπ υπολογιστών.

Η νέα απόφαση ακολουθεί τη μερική ακύρωση από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το 2022 ενός προστίμου 1,06 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στην Intel το 2009, για την προσπάθεια να “πνίξει” την ανταγωνίστρια Advanced Micro Devices. Το δικαστήριο απέρριψε τότε τη διαπίστωση της Επιτροπής ότι οι εκπτώσεις που έδινε η Intel στους κατασκευαστές υπολογιστών είχαν στρεβλώσει τον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη νέα της απόφαση, η Επιτροπή τονίζει ότι το πρόστιμο βασίζεται πλέον στις πληρωμές που έκανε η Intel μεταξύ 2002 και 2006 στους κατασκευαστές υπολογιστών Hewlett Packard, Acer και Lenovo για να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν την κυκλοφορία συγκεκριμένων προϊόντων που χρησιμοποιούσαν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας ανταγωνιστών.

Το δικαστήριο πέρυσι είχε επιβεβαιώσει ότι οι πληρωμές αυτές ισοδυναμούσαν με κατάχρηση ισχύος στην αγορά, σύμφωνα με την Επιτροπή, αλλά είχε καταργήσει το συνολικό πρόστιμο, καθώς δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό το πρόστιμο αφορούσε σε αυτές τις πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: