Γιατί η Ευρώπη θα μειώσει τα επιτόκια
- 14/11/2015, 19:30
- SHARE
Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται εκ νέου στην Ευρώπη. Μια παρέμβαση από τις τραπεζικές αρχές της πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, το ΑΕΠ των 19 κρατών της Ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%. Πρόκειται για μια επίδοση χαμηλότερη του αναμενομένου, και συνιστά υποχώρηση από την αντίστοιχη του δεύτερου τριμήνου, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,4%.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και άλλοι αξιωματούχοι μελετούν ήδη την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, ή επέκτασης της έκδοσης νέου χρήματος, ή και των δύο, ενόψει της επόμενης συνάντησής των κεντρικών τραπεζιτών στις 3 Δεκεμβρίου.
Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης, η ανυπαρξία πληθωρισμού και οι ρυθμοί ανεργίας που έχουν κολλήσει στο 11% καθιστούν δεδομένη τη λήψη απόφασης προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης.
«Η μέτρια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η ΕΚΤ να προσφέρει πρόσθετη χαλάρωση μετά από τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο» σημειώνει ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ντομινίκ Μπριάν.
Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δύο ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο – των ΗΠΑ και της ΕΕ – θα κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η Fed αναμένεται από πολλούς να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία κατά τη συνεδρίασή της στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Και φυσικά η πιθανότητα το χρήμα να γίνει φτηνότερο στην Ευρώπη και ακριβότερο στις ΗΠΑ έχει μεγάλη επίδραση στην ισοτιμία δολαρίου / ευρώ.
Ένα ευρώ ισοδυναμεί πλέον με μόλις 1,08 δολάριο, ενώ πριν από ένα μήνα η ισοτιμία ήταν στο 1,15 δολάριο – μια πτώση 6%.
Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς που είναι αντιμέτωποι με ισχνότερη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, αλλά το κατρακύλισμα του ευρώ έχει ήδη πλήξει τα κέρδη κάποιων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.