Γιατί η Goldman Sachs χαμηλώνει τις προβλέψεις για τον χαλκό

Γιατί η Goldman Sachs χαμηλώνει τις προβλέψεις για τον χαλκό
Photo: pixabay.com
Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον χαλκό, μειώνοντας την εκτίμηση της τιμής για το 2025 κατά 5.000 δολάρια τον τόνο.

Η απογοητευτική πορεία της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα επιβραδύνει το αναμενόμενο ράλι του χαλκού, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία μείωσε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος κατά σχεδόν 5.000 δολάρια τον τόνο.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η απότομη πτώση των αποθεμάτων χαλκού που ανέμενε θα καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει αρχικά, όπως αναφέρεται σε σημείωμα των αναλυτών, συμπεριλαμβανομένων των Σαμάνια Ντάρτ και Νταν Στραβεν. Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού στα 10.100 δολάρια τον τόνο για το 2025.

Επιπλέον, η τράπεζα υποβάθμισε την εκτίμησή της για την τιμή του αλουμινίου για το 2025 σε 2.540 δολάρια ανά τόνο από 2.850 δολάρια ανά τόνο. Οι προοπτικές για το σιδηρομετάλλευμα και το νικέλιο παραμένουν αρνητικές, ενώ ο χρυσός ξεχωρίζει ως η προτιμώμενη βραχυπρόθεσμη επένδυση έναντι γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της καθώς τα αποθέματα πρώτων υλών στην Κίνα αυξάνονται, ενώ η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική. Η συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων, καθώς και η επιδείνωση στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την επίτευξη του στόχου του Πεκίνου για ετήσια οικονομική ανάπτυξη 5%.

«Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση εμπορευμάτων στην Κίνα, καθώς και οι κίνδυνοι για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της χώρας, μας οδηγούν σε μια πιο επιλεκτική και συγκρατημένη άποψη για τα εμπορεύματα», σημείωσε η τράπεζα.

Ωστόσο, ο χρυσός αναδεικνύεται ως «το εμπόρευμα με την ισχυρότερη ανοδική προοπτική», σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία διατήρησε τον στόχο της για την τιμή του στις 2.700 δολάρια ανά ουγγιά στις αρχές του 2025. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται από την αυξημένη ζήτηση τόσο από τη Δύση, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων, όσο και από τις κεντρικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: