Γιατί η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους, που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ;

Γιατί η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους, που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ;
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εργαζόμενοι της Google που συνδέονται με την εκστρατεία No Tech for Apartheid έκαναν λόγο για «κατάφωρη πράξη αντιποίνων».

Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απέλυσε 28 υπαλλήλους, αφού ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της σύμβασης της εταιρείας για το cloud με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η θυγατρική της Alphabet δήλωσε ότι ένας μικρός αριθμός διαμαρτυρόμενων υπαλλήλων εισήλθε και διέκοψε την εργασία σε μερικές απροσδιόριστες τοποθεσίες γραφείων.

«Η φυσική παρεμπόδιση της εργασίας άλλων εργαζομένων και η παρεμπόδιση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας είναι μια σαφής παραβίαση των πολιτικών μας και μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Google δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις επιμέρους έρευνες, που οδήγησαν στην απόλυση 28 υπαλλήλων και ότι θα συνεχίσει να ερευνά και να λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Σε δήλωσή τους οι εργαζόμενοι της Google που συνδέονται με την εκστρατεία No Tech for Apartheid έκαναν λόγο για «κατάφωρη πράξη αντιποίνων» και δήλωσαν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν άμεσα στις διαμαρτυρίες της Τρίτης ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που απέλυσε η Google.

«Οι εργαζόμενοι της Google έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διαμαρτυρόμενη παράταξη αναφέρει ότι το Project Nimbus, μια σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανατέθηκε στην Google και την Amazon.com το 2021 για την παροχή υπηρεσιών cloud στην ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζει την ανάπτυξη στρατιωτικών εργαλείων από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της, η Google υποστήριξε ότι η σύμβαση Nimbus «δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητους, διαβαθμισμένους ή στρατιωτικούς φόρτους εργασίας που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών».

Οι διαμαρτυρίες στην Google δεν είναι καινούργιες. Το 2018, οι εργαζόμενοι πίεσαν με επιτυχία την εταιρεία να βάλει στο ράφι μια σύμβαση με τον αμερικανικό στρατό, το Project Maven, που προοριζόταν για την ανάλυση εικόνων από εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πιθανή εφαρμογή σε πολεμικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com