Γιατί η Google δε θέλει να αποκαλύψει τους μισθούς των εργαζομένων;
- 24/07/2015, 15:00
- SHARE
Η πρώην εργαζόμενη της εταιρείας που έκανε τη διοίκηση της Google να χάσει τον ύπνο της.
Μέχρι τώρα ο «τόπος συνάντησης» των εργαζομένων που ήθελαν να μοιραστούν ανώνυμα κάποια ιστορία της εταιρείας του ήταν το Glassdoor, η ιστοσελίδα που ασχολείται με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας παγκοσμίως.
Η Erica Baker, πρώην υπάλληλος της Google, δημιούργησε έναν ακόμα τόπο ώστε οι Αμερικάνοι να μιλήσουν για ένα απ’ τα θέματα «ταμπού». Το θέμα αυτό δεν είναι άλλο απ’ τον μισθό τους.
Σύμφωνα με έρευνες, η αμερικάνικη κουλτούρα είναι πολύ κλειστή σε ότι αφορά τα θέματα μισθολογικών αποδοχών. Το 43% των παντρεμένων ζευγαριών δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρήματα παίρνει ο σύντροφός τους και είναι ένα απ’ τα «απαγορευτικά» θέματα συζητήσεις μεταξύ οικογενειών και φίλων και φυσικά μεταξύ συναδέλφων.
Ο ομοσπονδιακός νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να μιλούν ανοιχτά για τις συνθήκες εργασίας τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθού) και αυτό ακριβώς έκαναν και οι εργαζόμενοι της Google.
Η Baker δημιούργησε ένα αρχείο στο οποίο μπορούσαν οι εργαζόμενοι να καταγράφουν τον μισθό τους. Σύμφωνα με την Baker, η διοίκηση «φρίκαρε» με την κίνηση αυτή και μοιράστηκε την ιστορία στο Twitter.
Μόλις η Baker δημιούργησε το αρχείο και μαθεύτηκε δέχτηκε ένα τηλεφώνημα της απ’ την supervisor.
Η συζήτηση είχε ως εξής:
“Don’t you know what could happen?” Nothing. It’s illegal to retaliate against employees for sharing salaries. “Wellll…. … …”
— EricaJoy (@EricaJoy) July 17, 2015
Στη πραγματικότητα, η Baker έφερε στην επιφάνεια ένα «καυτό θέμα». Η διαφάνεια σε θέματα μισθών είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από αρκετούς διευθυντές.
Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να κρατήσει κανείς τις αποδοχές τους ως «επτασφράγιστο μυστικό», δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να μην το μοιραστεί με όλους:
Δεν μπορούν όλοι να διαχειριστούν το κριτήριο με το οποίο βγαίνουν οι μισθοί
Όλοι έχουμε σκεφτεί πως αξιολογεί μισθολογικά η διοίκηση τον εκάστοτε εργαζόμενο, κάποιοι περισσότερο κάποιοι λιγότερο. Το γεγονός πως ένας που δουλεύει 60 ώρες την εβδομάδα ή κάποιος που παίρνει δουλειά στο σπίτι, παίρνει περισσότερο από εκείνον που κλείνει τον υπολογιστή του στις 17.00, αλλά όλοι έχουν τον ίδιο τίτλο, δεν είναι κάτι που μπορούν εύκολα να το αντιληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Αν τα άτομα αυτά γνωρίζουν πόσα χρήματα παίρνει ο κάθε υπάλληλος, το μόνο που θα γίνεται στην εταιρεία είναι να δημιουργηθεί ένα δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον.
Οι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί και δίκαιοι
Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Οι διευθυντές αρνούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τον δικό τους μισθό , αλλά και τον μισθό των υπαλλήλων επειδή ξέρουν ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες διαφορές μεταξύ των μισθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορές είναι απολύτως δικαιολογημένες, αλλά αν προσπαθήσει κανείς να εξηγήσει τη διαφορά αυτή δε θα μπορέσει να το υποστηρίξει με επιχειρήματα. Είναι πιο εύκολο απλά να κρατήσουν «μυστική» την αύξηση που έδωσαν σε κάποιον υπάλληλο, απ’ το να εξηγήσει σε κάποιον άλλον υπάλληλο γιατί δε πήρε εκείνος την αύξηση.
Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν τελικά το να ξέρουν οι υπάλληλοι πόσα παίρνουν οι συνάδελφοι τους είναι σωστό, αλλά αρκετά προβλήματα διακρίσεων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αν δεν υπήρχαν αυτά τα μυστικά. Οι εργαζόμενοι δε θα ένιωθαν ριγμένοι πως ξεκίνησαν με χαμηλότερα χρήματα απ’ τον διπλανό τους, ενώ θα είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να εργαστούν πιο σκληρά αν ήξεραν πόσα παίρνουν στις ανώτερες θέσεις.
Διαβάστε ακόμα πόσα κερδίζουν όσοι κάνουν την πρακτική τους στην Google