Γιατί η HSBC «βλέπει» τώρα αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Γιατί η HSBC «βλέπει» τώρα αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Strasbourg, France, Europe, July 20, 2023, HSBC Exterior Facade and Signage. HSBC, one of the largest banking and financial services institutions in the world. Located in Gutenberg Square. Photo: Shutterstock
Η HSBC αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η HSBC προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε πέντε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, μειώνοντας σταδιακά το επιτόκιο στο 2,25% μέχρι τον Απρίλιο.

Αυτή η νέα εκτίμηση, σύμφωνα με αναλυτές του οίκου, έρχεται ως «ασφάλεια» απέναντι στις οικονομικές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να βαραίνουν την Ευρωζώνη, όπως η αδύναμη προσφορά και η σταδιακή χαλάρωση της αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η HSBC αναμένει πως η στρατηγική αυτή θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κατανάλωσης, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να ωθήσουν τα νοικοκυριά να αποταμιεύουν λιγότερο και να ξοδεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο συντηρητικές κινήσεις σε σύγκριση με τη Fed, με την HSBC να αποκλείει μειώσεις μεγαλύτερες των 50 μονάδων βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: