Γιατί η Ιαπωνία απαγόρευσε το “Barbenheimer”
- 03/08/2023, 17:56
- SHARE
Ο όρος “Barbenheimer” μπορεί να βοήθησε τόσο τη Barbie όσο και το Oppenheimer να κάνουν ρεκόρ εισιτηρίων για το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, αλλά η συνένωση της κωμωδίας της Warner Bros. και της δραματικής βιογραφίας της Universal Pictures δεν λειτουργεί με την ίδια επιτυχία σε κάθε αγορά.
Η Warner Bros. ζητάει τώρα συγγνώμη που υιοθέτησε την ορολογία των θαυμαστών της, μετά από αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων επικρίσεων από το ίδιο το ιαπωνικό τμήμα της εταιρείας παραγωγής ταινιών.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ιάπωνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν ότι ο όρος “Barbenheimer” διακωμωδεί τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι χρήστες δημοσίευσαν το hashtag “#NoBarbenheimer”, εικόνες και στατιστικά στοιχεία για τον βομβαρδισμό ή αποσπάσματα από ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις του, σύμφωνα με το Unseen Japan, που παρακολουθεί τις ειδήσεις και τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.
Οι χρήστες εξοργίστηκαν ιδιαίτερα με την υιοθέτηση του meme από τη Warner Bros. στους επίσημους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλώντας ενδεχομένως την πρεμιέρα της Barbie στην Ιαπωνία στις 11 Αυγούστου. (Το Oppenheimer δεν έχει ακόμη ημερομηνία πρεμιέρας στην Ιαπωνία).
Σε μια τέτοια ανάρτηση στις 20 Ιουλίου, ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας Barbie στο Twitter απάντησε σε μια αφίσα της ταινίας που σχεδίασαν οι θαυμαστές για να γιορτάσουν τις δύο ταινίες. «Θα είναι ένα καλοκαίρι που θα θυμόμαστε», έγραψε ο λογαριασμός στο Twitter.
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το X -το νέο όνομα του Twitter- προσέθεσε ένα «σημείωμα της κοινότητας» στην ανάρτηση του λογαριασμού της Barbie, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες τη «μαζική καταστροφή και τη μαζική δολοφονία» που επέφερε η ρίψη της ατομικής βόμβας. Τα σημειώματα της κοινότητας υποβάλλονται και ψηφίζονται από τους χρήστες του X. Αν και δεν είναι σαφές ποιος έγραψε το συγκεκριμένο σημείωμα που επισυνάφθηκε στην ανάρτηση του “Barbenheimer”, χρησιμοποιεί το ιαπωνικό σύστημα χρονολόγησης.
Η Warner Bros. Japan στη συνέχεια κατακεραύνωσε δημοσίως την αντίστοιχη αμερικανική εταιρεία. «Θεωρούμε εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο επίσημος λογαριασμός των αμερικανικών κεντρικών γραφείων της ταινίας Barbie αλληλεπίδρασε με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των θαυμαστών του “Barbenheimer”», έγραψε σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό λογαριασμό Twitter της ταινίας Barbie τη Δευτέρα. «Ζητάμε από τα αμερικανικά κεντρικά γραφεία να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Αργά τη Δευτέρα, το στούντιο ζήτησε συγγνώμη. «Η Warner Bros. εκφράζει τη λύπη της για την πρόσφατη δίχως ευαισθησία εμπλοκή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το στούντιο εκφράζει την ειλικρινή του συγγνώμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Warner Bros. Film Group. Η προσβλητική ανάρτηση έχει διαγραφεί.
Και οι δύο ταινίες κυριαρχούν στο box office. Η Barbie έχει ξεπεράσει τα 780 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Box Office Mojo, ενώ το Oppenheimer έχει ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.