Γιατί η ύφεση χτυπάει την πόρτα των ΗΠΑ
- 09/05/2015, 11:41
- SHARE
Η ραγδαία αύξηση στις αποδόσεις ενέργειας και μετάλλων τον Απρίλιο μπορεί να αποτελεί προάγγελο κακών ειδήσεων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι τελευταίες εβδομάδες δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για την αμερικανική οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε δραματικά στο 0,2% σε ετησιοποιημένη βάση. Όμως, νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών τον Μάρτιο ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και άρα είναι πιθανό το ΑΕΠ στην πραγματικότητα να μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.
Για την ώρα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως συνέβη και πέρυσι, και ότι η πραγματική ανάπτυξη θα ξεπεράσει σε απόδοση το 2,4%. Όμως, μια ανάλυση από τον Γιόντι Γκούνζμπεργκ, επικεφαλής εμπορευμάτων στους Δείκτες S&P Dow Jones, φαίνεται να αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συναίνεση, και αντίθετα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα ύφεση.
Ο Γκούνζμπεργκ σημειώνει την εξαιρετική απόδοση των εμπορευμάτων τον Απρίλιο, όπως μετριέται από το δείκτη S&P GSCI, τα οποία κινήθηκαν στο 11,1% αυτό τον μήνα. Αυτός ήταν ο 19ος καλύτερος μήνας από τότε που ο δείκτης πρωτοξεκίνησε να παρακολουθεί τα εμπορεύματα τη δεκαετία του ’70. Δύο ομάδες εμπορευμάτων – η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα – τα πήγαν πολύ καλά, καθώς συνολικά αυξήθηκαν κατά 12,67% τον Απρίλιο. Δεν είναι σπάνιο αυτές οι δύο ομάδες εμπορευμάτων να αυξάνονται σε αξία ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον Γκούνζμπεργκ, οι δύο δείκτες έχουν κινηθεί παράλληλα στο 30% της περιόδου από το 1983 μέχρι σήμερα, και υπήρξαν μόνο 12 μήνες κατά τους οποίους η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αυξήθηκαν τον Απρίλιο.
Όπως βλέπετε, οι μήνες κατά τους οποίους αυτοί οι τομείς τα πήγαν καλά βρίσκονται συγκεντρωμένοι γύρω από περιόδους που οδήγησαν σε ύφεση. Ο Γκούνζμπεργκ εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες που βασίζονται σ’ αυτές τις πρώτες ύλες – όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον ενεργειακό τομέα, και χαλκό και αλουμίνιο στον τομέα των μετάλλων – αρχίζουν να τις αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες όταν νοιώσουν ότι η απόδοσή τους πρόκειται να μειωθεί.
Με άλλα λόγια, καθώς η αγορά φτάνει στην κορύφωσή της και οι εταιρείες είναι γεμάτες ρευστό και κεφάλαιο, αλλά χωρίς πίστη στη μελλοντική τους απόδοση, αρχίζουν να συσσωρεύουν τα βασικά εμπορεύματα που κινούν την παγκόσμια οικονομία. Εν τέλει, όμως, η απόδοσή τους πηγαίνει προς το χειρότερο, και το ίδιο συμβαίνει με τη ζήτηση για πρώτες ύλες.
Φυσικά, τα στοιχεία του Γκούνζμπεργκ αφορούν μόνο τα τελευταία 30 χρόνια, και προβλέπουν μόνο τρεις υφέσεις. Είναι πιθανό να έχουμε να κάνουμε με περίεργες συμπτώσεις και όχι κάτι με πραγματική ισχύ πρόβλεψης. Όμως, με τις ΗΠΑ στον 70ο μήνα οικονομικής τους επέκτασης – την 6η μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης που είχαν από το 1850 μέχρι σήμερα – η επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου ίσως να είναι κάτι παραπάνω από ένα μικρό και ασήμαντο γεγονός.
Πηγή: Fortune.com