Γιατί η Ινδία θα είναι η επόμενη υπερδύναμη. Τι δείχνει η σύγκριση με την Ελλάδα

Γιατί η Ινδία θα είναι η επόμενη υπερδύναμη. Τι δείχνει η σύγκριση με την Ελλάδα
Photo: pixabay.com
Τι μπορεί να εμποδίσει αυτό από το να συμβεί; 

«Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι το 2047, όταν η χώρα γιορτάζει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας, θα υπάρχει μια ανεπτυγμένη Ινδία». Έτσι μίλησε  ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του 2023. Είναι η φιλοδοξία του εφικτή; Ναι. Είναι εύλογη; Όχι. Αλλά είναι πιθανό η Ινδία να είναι μια υπερδύναμη εκείνη την εποχή, με μια οικονομία τόσο μεγάλη όσο αυτή των ΗΠΑ. 

Λοιπόν, πώς μπορεί η Ινδία να φτάσει εκεί; Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει; Τι μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο; 

Όπως αναφέρει ο συντάκτης των Financial Times Martin Wolf, «μίλησα για το θέμα του οικονομικού μέλλοντος της Ινδίας σε διαλέξεις την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας και στην Εταιρεία Ενότητας Καταναλωτών και Εμπιστοσύνης στο Νέο Δελχί. Συνέκρινα την Ινδία με τη φτωχότερη χώρα που κατατάσσεται ως προηγμένη από το ΔΝΤ, την Ελλάδα. Το 2023, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) ήταν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού της Ελλάδας. 

Εάν το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξηθεί με μόλις 0,6% (η τάση του 1990-2029, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ) και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας αυξηθεί στο 4,8% (η τάση του 1990-2029), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας θα αντιστοιχούσε στο 60% της Ελλάδας. το 2047. Εάν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ισούταν με αυτό της Ελλάδας μέχρι το 2047, ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έπρεπε να ανέλθει στο 7,5% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτόν της Κίνας από το 1990 έως το 2012, όταν πέτυχε τον εκπληκτικό ετήσιο ρυθμό του 9%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα του μεγέθους των πληθυσμών είναι μάλλον διαφορετική. Οι προβλέψεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ινδίας θα είναι 1,67 δισεκατομμύρια, έναντι 1,32 δισεκατομμυρίου στην Κίνα και 380 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ. Με τετραπλάσιο πληθυσμό, δεν θα είναι δύσκολο για την Ινδία να καλύψει τη συνολική οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ. Πράγματι, εάν το ΑΕΠ της Ινδίας επρόκειτο να αυξηθεί μόνο κατά 5% ετησίως έως το 2047 (πολύ κάτω από το ετήσιο ρυθμό τάσης 1990-2029 του 6,3%), και το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξανόταν κατά 2,3% (ο ρυθμός τάσης 1990-2029 , σε παρόμοια βάση), η οικονομία της Ινδίας (σε PPP) θα ισοδυναμούσε με αυτήν των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά και να έχουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα. Η κατασκευαστική ικανότητα της Ινδίας είναι επίσης απίθανο να ταιριάξει με αυτή της Κίνας: το μερίδιο του βιομηχανικού της τομέα στο ΑΕΠ όχι μόνο είναι πολύ μικρότερο, αλλά είναι ήδη σε πτώση. Ωστόσο, το μέγεθος έχει σημασία: με τον τεράστιο πληθυσμό της και μια μεγάλη οικονομία, η Ινδία θα ήταν μια υπερδύναμη, που δεν θα ταιριάζει απόλυτα με την Κίνα ή τις ΗΠΑ, αλλά αναμφισβήτητα μια μεγάλη δύναμη.

Εμπόδια

Τι μπορεί να εμποδίσει αυτό από το να συμβεί; Ένας λόγος μπορεί να είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, όπως καταγράφεται στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2024. Ο αντίκτυπος και η έκταση αυτής της διαρθρωτικής επιβράδυνσης θα μπορούσαν να επιδεινωθούν μετά την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Μακροπρόθεσμα, η κλιματική κρίση μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την ανθρώπινη ευημερία. Επίσης, κάθε άλλο παρά αδιανόητος είναι ένας πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων. Από την άλλη, ορισμένοι ελπίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναζωπυρώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά αυτό είναι αμφίβολο.

Ένα κρίσιμο σημείο είναι ότι οι Ινδοί θα χρειαστούν η οικονομία τους να αναπτυχθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από την παγκόσμια παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές της χώρας θα πρέπει επίσης να αυξηθούν τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από την παγκόσμια παραγωγή, εάν δεν πέσει ο δείκτης εμπορίου: διαφορετικά, η οικονομία θα γίνεται όλο και πιο κλειστή.

Και πάλι, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «οι εξαγωγές δεν ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη της Ινδίας». Αλλά οι εξαγωγές ήταν στην πραγματικότητα κρίσιμες, κυρίως επειδή πληρώνουν για τις απαραίτητες εισαγωγές, αυξάνουν τον ανταγωνισμό και προσφέρουν πρόσβαση στην παγκόσμια τεχνογνωσία. 

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι «οι παγκόσμιες ευκαιρίες εξαφανίζονται». Αλλά το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων (εξαιρουμένου του ενδοκοινοτικού εμπορίου) ήταν μόλις 2,2% το 2022, έναντι 17,6% της Κίνας. Ακόμη και οι εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών της ήταν μόνο 4,4% του παγκόσμιου συνόλου, πολύ κάτω από το μερίδιο των ΗΠΑ που είναι 12,8% και το 6% της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, και κυρίως, η Ινδία έχει δυνατά σημεία. Είναι ένα προφανές «συν ένα» σε έναν κόσμο «Κίνα συν ένα». Η Ινδία έχει καλές σχέσεις με τη Δύση, για την οποία είναι στρατηγικής σημασίας. Θα μπορούσε να είναι αυτό που το ΔΝΤ αποκαλεί «χώρα σύνδεσης» στην παγκόσμια οικονομία. Πράγματι, μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην απελευθέρωση του εμπορίου, σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ινδία έχει επίσης το πλεονέκτημα της διασποράς της, η οποία έχει τεράστια επιρροή, ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το ανθρώπινο δυναμικό της Ινδίας της δίνει την ικανότητα να διαφοροποιεί και να αναβαθμίζει την οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Το μέγεθος, με λίγα λόγια, δίνει στη χώρα βάρος. 

Η Ινδία δεν περιορίζεται από τον κόσμο: μπορεί και πρέπει να τον διαμορφώσει. Αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, είναι πώς θα διαχειρίζεται τον εαυτό της. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι εσωτερικές: διατήρηση της σταθερότητας. βελτίωση της εκπαίδευσης· υπεράσπιση του κράτους δικαίου· αναβάθμιση υποδομών· διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πρώτης κατηγορίας για επενδύσεις· ενθάρρυνση εσωτερικών επενδύσεων· και επιτάχυνση της στροφής της προς την καθαρή ενέργεια. 

Οι πρόσφατες εκλογές γεννούν αισιοδοξία, λέει ο Wolf. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Αλλά το BJP του Modi έχει ταπεινωθεί. Ελπίζω ότι αυτό θα πείσει την κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην οικονομία και την ευημερία του πληθυσμού, παρά στους πολιτιστικούς πολέμους της ίδιας της Ινδίας. Η Ινδία μπορεί να είναι μια ισχυρή και εξαιρετικά σημαντική σταθεροποιητική δύναμη στον κόσμο. Πρέπει όλοι να ελπίζουμε ότι αυτό θα το πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: