Γιατί η καριέρα σου εξαρτάται από τις σχέσεις και όχι μόνο από τα βιογραφικά

Γιατί η καριέρα σου εξαρτάται από τις σχέσεις και όχι μόνο από τα βιογραφικά
Man, manager and meeting or presentation in boardroom with coworkers for corporate business seminar. Discussion, financial and training for company growth with teamwork, leader and workshop mentor Photo: Shutterstock
Ο πρώην μηχανικός της Meta, Rahul Pandey, αποκαλύπτει πώς η γνήσια δικτύωση, η περιέργεια και η δύναμη μιας καλής ιστορίας μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τη δική σου τύχη και να απογειώσεις την καριέρα σου.  

Ο Rahul Pandey, πρώην ανώτερος μηχανικός στη Meta, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της καριέρας του στην καλή τύχη. Ωστόσο, όπως λέει, μπορείς να “κατασκευάσεις” τη δική σου τύχη — τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

«Μπορείς να κατασκευάσεις τύχη με το να είσαι περίεργος για τους ανθρώπους και τις ευκαιρίες γύρω σου», είπε ο Pandey σε επεισόδιο του podcast “The Developing Dev”.

Η πορεία του Pandey στον κόσμο της τεχνολογίας ξεκίνησε αμέσως μετά το πανεπιστήμιο, όταν εντάχθηκε σε μια startup που ίδρυσε ένας πρώην καθηγητής του στο Στάνφορντ. Από εκεί, μεταπήδησε στο Pinterest και στη συνέχεια στη Meta, όπου έφτασε μέχρι τον τίτλο του staff engineer πριν αποχωρήσει για να ιδρύσει την Taro, μια startup υποστηριζόμενη από το Y Combinator που προσφέρει coaching καριέρας σε προγραμματιστές.

Για να έρθουν τέτοιες ευκαιρίες χρειάζεται μια δόση τύχης, αναγνωρίζει ο Pandey. Ωστόσο, αυξάνονται οι πιθανότητες αν αναπτύξεις ένα δίκτυο σχέσεων — με αυθεντικότητα, όπως τονίζει. Εάν πλησιάζεις άλλους ανθρώπους με γνήσιο ενδιαφέρον και έχεις κάτι ουσιαστικό να μοιραστείς, μπορείς να αποφύγεις να φανείς ψυχρός ή απλά συμφεροντολόγος.

«Πολλές από τις αλλαγές δουλειάς στην καριέρα μου προήλθαν απλά από το να παρακολουθώ τι κάνουν οι άνθρωποι που σέβομαι», είπε. «Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την τύχη: αλλάζεις τον τρόπο που κάνεις networking και επικοινωνείς».

Εάν οι συζητήσεις σας φαίνονται άβολες, ο Pandey προτείνει να ελέγξεις αν υπάρχει ισορροπία στην ανταλλαγή — να προσφέρεις κάτι, όχι μόνο να ζητάς.

«Ένας καλός τρόπος να χτίσεις σχέσεις είναι να λες: ‘Δούλεψα σε αυτό το project που ίσως να σας ενδιαφέρει’», εξηγεί. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί «βαρύτητα», ώστε οι άνθρωποι να σε προσεγγίζουν και αυτοί, κάνοντας την επικοινωνία αμφίδρομη.

Όταν ξεκινούσε την καριέρα του σε μια νεοφυή επιχείρηση, ο Pandey το έβλεπε ως επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής ανταμοιβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη μία, «θα μπορούσε να πάει πολύ καλά», αλλά ακόμη και στην αποτυχία, θα ήταν μια «καλή ιστορία για να πεις», όπως σημείωσε.

«Θα μπορούσα να γίνω ένας από τους 10.000 ή 20.000 μηχανικούς σε μια μεγάλη εταιρεία όπως η Google ή η Microsoft ή η Meta — και είχα προτάσεις και από τις τρεις», είπε. «Όμως αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία: ένας καθηγητής μου με εμπιστευόταν, εγώ τον εμπιστευόμουν — και έμοιαζε σαν μια αυθεντική Silicon Valley ιστορία».

Ο Pandey αποφάσιζε τα βήματα της καριέρας του με βάση ένα απλό πλαίσιο: αν ήταν «μονόδρομος» ή «διπλής κατεύθυνσης». Με άλλα λόγια, αν μια επιλογή του έδινε την ευκαιρία να γυρίσει πίσω αν δεν του πήγαινε καλά.

«Οι περισσότερες αποφάσεις στην καριέρα είναι πόρτες δύο κατευθύνσεων: μπορείς να δοκιμάσεις κάτι, να μάθεις, να πειραματιστείς — και αν δεν λειτουργήσει, να επιστρέψεις ή να αλλάξεις κατεύθυνση», είπε.

Μια ακόμα σημαντική πτυχή ήταν η «αξία της αφήγησης»: η ικανότητα να παρουσιάσεις την πορεία σου ως ενδιαφέρουσα ιστορία είναι πολύτιμη.

«Η αφήγηση για το τι έκανες, γιατί το έκανες και γιατί έχει ενδιαφέρον, είναι απίστευτα ισχυρή», είπε.

Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι στην καριέρα σου, ο Pandey προτείνει να σκεφτείς ποια επιλογή θα σου δώσει καλύτερη ιστορία να διηγηθείς — επιλογές που προσφέρουν νέες ευκαιρίες και γνωριμίες.

«Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο Α και το Β, και νιώθεις ότι το Α σου ανοίγει περισσότερες μοναδικές εμπειρίες και ανθρώπους, τότε αυτό είναι πολύ ισχυρό επιχείρημα να πας προς το Α», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: