Γιατί η κατάσταση με το πετρέλαιο μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο
- 29/05/2018, 10:40
- SHARE
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θέλουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της τιμής του πετρελαίου άλλα…
της Natasha Bach
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν ιστορικά κατορθώσει να διατηρήσουν έναν αυστηρό έλεγχο επί των τιμών του πετρελαίου. Αυτό, όμως, ίσως φτάνει στο τέλος του.
Από πέρυσι, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τη δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου, περικόπτοντας έως και 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας, πιο κάτω κι από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν, με την τιμή να φτάνει μέχρι και στα 80 δολάρια το βαρέλι (ή περίπου 3 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ). Πρόκειται για μια αύξηση 25% σε σχέση με πέρυσι, και το υψηλότερο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η τιμή πετρελαίου από το 2014.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας εκ νέου αύξησης της παραγωγής – κίνηση η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές και έτσι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ίσως προκληθεί από τα υψηλά κόστη ανά βαρέλι. Αυτή η συζήτηση οδήγησε σε μια βουτιά στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, τάση που συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα.
Όμως, ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουν την πετρελαϊκή αγορά τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να ξεφύγει από τα χέρια τους.
Ο Bob Parker, μέλος της επιτροπής επενδύσεων στην Quilvest Wealth Management, δήλωσε στην εκπομπή Squawk Box Europe του CNBC ότι παρόλο που αυτές οι χώρες μπορεί να έχουν «ισχυρότατο συμφέρον» να διατηρηθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου στα 70-80 δολάρια το βαρέλι, το νούμερο αυτό ίσως φτάσει σύντομα στα 100 δολάρια.
Με την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα να εντείνεται, η χώρα – η οποία είναι ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου – έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή της.
Σε περίπτωση που υπάρξει μια «συνολική κατάρρευση», ο Parker λέει ότι δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο η τιμή του αργού πετρελαίου να αγγίξει τα 100 δολάρια.