Γιατί η Microsoft διέταξε τους υπαλλήλους της στην Κίνα να χρησιμοποιούν μόνο iPhone
- 12/07/2024, 13:45
- SHARE
Του Paolo Confino
Η Microsoft θα απαιτήσει από τους υπαλλήλους της στην Κίνα να χρησιμοποιούν μόνο iPhone λόγω των βελτιωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας τους.
Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η Microsoft προβαίνει σε μια σημαντική αναθεώρηση των πρακτικών κυβερνοασφάλειας. Το έργο, εσωτερικά γνωστό ως Secure Future Initiative (Πρωτοβουλία Ασφαλούς Μέλλοντος), έρχεται αφότου η Microsoft βρέθηκε στο στόχαστρο για τις ανεπαρκείς πρακτικές ασφαλείας της. Η νέα πολιτική της Microsoft, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην Κίνα θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο iPhone στη δουλειά τους, όπως μεταδόθηκε αρχικά από το Bloomberg. Ο νέος κανόνας έχει σκοπό να περιορίσει ουσιαστικά τον αριθμό των τηλεφώνων Android που χρησιμοποιούνται από τους Κινέζους υπαλλήλους της Microsoft.
Η Microsoft θα αρχίσει να απαιτεί από τους υπαλλήλους να επαληθεύουν την ταυτότητά τους και να χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο σταδίων κατά τη σύνδεση στα τηλέφωνα εργασίας τους.
Η Microsoft αναγκάστηκε να ζητήσει από τους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν μόνο iPhone για την εργασία τους, επειδή ορισμένες εφαρμογές ασφαλείας όπως το Microsoft Authenticator και το Identity Pass δεν ήταν διαθέσιμες σε κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα στην Κίνα. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, αυτές οι δύο εφαρμογές είναι επίσης διαθέσιμες στο Google Play. Ωστόσο, το Google Play δεν λειτουργεί στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι της Microsoft θα μπορούσαν να λάβουν τις σχετικές εφαρμογές ασφαλείας μόνο σε ένα iPhone της Apple.
«Λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας των Υπηρεσιών Google Mobile σε αυτήν την περιοχή, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους υπαλλήλους ένα μέσο πρόσβασης σε αυτές τις απαιτούμενες εφαρμογές, όπως μια συσκευή iOS», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Fortune σε ένα email.
Οι εργαζόμενοι στην Κίνα που δεν έχουν iPhone θα λάβουν ένα από τη Microsoft, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα κινεζικά τηλέφωνα Android που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Huawei και η Xiaomi λειτουργούν τις δικές τους πλατφόρμες. Η απαγόρευση των κινεζικών smartphone από τη Microsoft είναι αντιπροσωπευτική ενός αποκλίνοντος ψηφιακού οικοσυστήματος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, όπου οι δύο κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικές στο να επιτρέπουν η μία στην άλλη να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα υλικά.
Η Κίνα έχει τις δικές της μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου απαγορεύονται οι γίγαντες των ΗΠΑ όπως το Facebook. Οι λογοκριτές της στο διαδίκτυο είναι γνωστοί για το εύρος δράσης και την αυστηρότητά τους. Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος έχει περιορίσει τις εξαγωγές της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών σε κινεζικές εταιρείες. Και το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που εξαναγκάζει την πώληση του κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok σε έναν Αμερικανό αγοραστή λόγω ανησυχιών ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έγινε κορυφαία προτεραιότητα για τη Microsoft αφότου διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα cloud της παραβιάστηκαν από κρατικά υποστηριζόμενους Κινέζους χάκερ πέρυσι. Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 2023, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το χακάρισμα τροφοδότησε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας της Microsoft. Τον Απρίλιο μια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι «η κουλτούρα ασφαλείας της Microsoft ήταν ανεπαρκής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Β. Μακεδονίας
- Γαλλία: Το τέλος (;) των μεταρρυθμίσεων και η προοπτική νέων εκλογών
- Δεν αποσύρεται ο Μπάιντεν: Είμαι ο άνθρωπος με τα περισσότερα προσόντα – Θα νικήσω ξανά τον Τραμπ
Πηγή: fortune.com