Γιατί η Ουάσινγκτον μπορεί να κρίνει αξιολόγηση και χρέος
- 14/04/2016, 15:32
- SHARE
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο του πιο "καυτού" ζητήματος για την κυβέρνηση.
Η συμφωνία των θεσμών στην Ουάσινγκτον για το πώς θα κινηθούν στο θέμα του χρέους θα επηρεάσει και την πορεία της αξιολόγησης από την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, καθώς από τις αποφάσεις για το χρέος θα εξαρτηθεί και το τι θα ζητήσουν στο δημοσιονομικό πεδίο.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών σε πολιτικό πλέον επίπεδο, θα επιχειρήσουν να οριοθετήσουν τις αποφάσεις για το χρέος, με βάση τον χαμηλό πήχη των προσδοκιών που καλλιεργούν οι Ευρωπαίοι και τις απαιτήσεις για “γενναία” ελάφρυνση που επιδιώκει το ΔΝΤ.
Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι συζητούν μόνο τις επιμηκύνσεις τόσο στις λήξεις των δανείων όσο και στις περιόδους χάριτος, ωστόσο, φαίνονται πολύ διστακτικοί στο θέμα των επιτοκίων.
Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιδιώκει να “κλειδώσει” τα επιτόκια στο σημερινό χαμηλό τους ύψος και να τα μετατρέψει σε σταθερά για μεγάλη διάρκεια.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται, καθώς ήδη ο ESM έχει ξεκινήσει να δανείζεται για μεγάλες διάρκειες, όπως η 30ετία, αλλά και η 45ετία.
Η δεύτερη στρατηγική επιδίωξη της Αθήνας είναι η θέσπιση πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση χρέους, όπως έχει δηλώσει από τον Οκτώβριο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στο σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί εδώ και μήνες τα στελέχη του Ευρωμηχανισμού Σταθερότητας, περιλαμβάνεται η υιοθέτηση πλαφόν 15% στις ετήσιες δαπάνες για την πληρωμή τοκοχρεωλυσίων. Σε αυτό το πλαφόν η κυβέρνηση επιδιώκει να συνυπολογίζονται όχι μόνο οι δαπάνες για το μακροπρόθεσμο δανεισμό, αλλά και για τα έντοκα γραμμάτια, για τα οποία η ετήσια δαπάνη αναχρηματοδότησης φθάνει στα 15 δισ. ευρώ.
Εφόσον, οι θεσμοί καταλήξουν σε μία κοινή θέση στις συναντήσεις της Ουάσινγκτον, τότε θα είναι πιο εύκολο να κλείσει το δημοσιονομικό σκέλος της αξιολόγησης, αφού θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη μείωση των δαπανών σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι των θεσμών, εάν τελικά υπάρξει ξεκάθαρη θέση για το χρέος, τότε θα είναι πιο εύκολο και για το ΔΝΤ να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.