Γιατί η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο στις ετήσιες συνελεύσεις της Meta και της Alphabet

Γιατί η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο στις ετήσιες συνελεύσεις της Meta και της Alphabet
Photo: pixabay.com
...Καθώς οι μέτοχοι ψηφίζουν για λεπτομερείς εκθέσεις.

Της Sharon Goldman

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο σε εταιρείες του Big Tech όπως η Meta και η Alphabet, καθώς οι μέτοχοι ψηφίζουν για προτάσεις που ζητούν λεπτομερείς αναφορές από τις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία και τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Οι προτάσεις των μετόχων, οι οποίες θα ψηφιστούν στην επερχόμενη ετήσια γενική συνέλευση κάθε εταιρείας, αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη και την επικράτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ψηφοφορίες έρχονται καθώς η Google αντιμετώπισε τεράστιο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα για τις νέες λειτουργίες αναζήτησης ΤΝ, οι οποίες προκάλεσαν ψευδείς και συχνά παράξενες απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εντολής στους χρήστες να βάλουν κόλλα στην πίτσα. Τα deepfakes ήχου και βίντεο που δημιουργούνται από την τεχνολογία ΤΝ πολλαπλασιάζονται επίσης στο διαδίκτυο, εγείροντας ανησυχίες σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ.

Οι μέτοχοι της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, θα ψηφίσουν στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας την Τετάρτη, ενώ οι επενδυτές της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, θα συμμετάσχουν στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας στις 7 Ιουνίου. Τα ψηφίσματα έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά από μια παρόμοια πρόταση στην Γενική Συνέλευση της Microsoft στις 7 Δεκεμβρίου 2023, η οποία παρουσιάστηκε από τον συνιδρυτή και μπασίστα των Nirvana, Krist Novoselic και συγκέντρωσε το 21% της ψήφου των μετόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τρεις προτάσεις προωθήθηκαν από την ομάδα ακτιβιστών επενδυτών ESG Arjuna Capital και επικεντρώνονται στις ανησυχίες ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να ενισχύσει την παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία. Μια ξεχωριστή πρόταση μετόχων που υποβλήθηκε στην Apple επικεντρώθηκε στους κινδύνους της ΤΝ για τους εργαζομένους, η οποία κατατέθηκε από την AFL-CIO Equity Index Funds, τη μεγαλύτερη ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ. Ενώ η πρόταση τελικά καταψηφίστηκε από τους μετόχους της Apple στην ετήσια συνέλευσή της τον Φεβρουάριο, οι υποστηρικτές της διαφάνειας για την ΤΝ κέρδισαν όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι εταιρείες όπως η Apple δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν στους μετόχους να ψηφίσουν για τέτοια θέματα.

Στη δήλωση για την ετήσια συνέλευση της Meta, η πρόταση των μετόχων αναφέρει ότι «με την πρόσφατη ανάπτυξη προϊόντων παραγωγικής ΤΝ της Meta, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών συνομιλίας και των διαφημιστικών εργαλείων, η εταιρεία κινδυνεύει όλο και περισσότερο από παραπληροφόρηση που δημιουργείται μέσω των δικών της προϊόντων».

Η πρόταση καλεί το συμβούλιο της Meta «να εκδώσει έκθεση, με λογικό κόστος, … που θα δημοσιεύεται εντός ενός έτους από την Ετήσια Συνέλευση και θα ενημερώνεται ετησίως στη συνέχεια, αξιολογώντας τους κινδύνους για τις λειτουργίες και τα οικονομικά της Εταιρείας, και στη δημόσια ευημερία, από τον ρόλο της Εταιρείας στη διευκόλυνση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται ή δημιουργείται μέσω της παραγωγικής ΤΝ· ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Εταιρεία για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών· και πώς θα μετρήσει την αποτελεσματικότητα τέτοιων προσπαθειών».

Στην απάντησή της, προτρέποντας τους μετόχους να απορρίψουν την πρόταση, η Meta επεσήμανε τους «πέντε πυλώνες της Υπεύθυνης ΤΝ» που εποπτεύονται από το διοικητικό συμβούλιο της, καθώς και τις επενδύσεις της σε προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. «Δεδομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η ζητούμενη έκθεση είναι περιττή και δεν θα παρείχε πρόσθετο όφελος στους μετόχους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com